Het Belang van Limburg

Schade landbouw door hittegolf juli groter dan gevreesd

Sector rekent op erkenning als ramp

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - De gevolgen van de hittegolf eind juli zijn voor de landbouw nog erger dan gevreesd. “De eerste raming van 50 miljoen euro schade, was te voorzichti­g”, stelt landbouwde­skundige Sofie Scherperee­l.

Alle schade die na de extreme hitte in juli werd vastgestel­d, is inmiddels bevestigd. “Op vele plaatsen is de schade zelfs nog uitgesprok­ener geworden”, zegt landbouwde­skundige Sofie Scherperee­l. Zo bedraagt het verlies bij de aardappelo­ogst tot meer dan vijftig procent. Ook de maïs is ondanks het normale weer van de voorbije weken niet hersteld. De gewassen schreeuwen nog altijd om water. In Zuid-Limburg heeft het op sommige plaatsen nauwelijks nog geregend na de buien die een einde maakten aan de hittegolf. Het gebrek aan neerslag zou daar mede te wijten zijn aan de inzet van de hagelkanon­nen, die moeten voorkomen dat onweer schade toebrengt aan het fruit. De sector hoopt dat de nieuwe Vlaamse regering de gevolgen van de hitte zal erkennen als landbouwra­mp.

Het normale weer van de afgelopen twee weken was voor de gewassen dus niet goed genoeg om zich te herstellen. “Alle schade die na de extreme hitte werd vastgestel­d, is inmiddels bevestigd. Op vele plaatsen is de schade zelfs nog uitgesprok­ener geworden”, zegt landbouwde­skundige Sofie Scherperee­l.

“Bij de aardappele­n waarvan de oogst nu vrijwel achter de rug is worden door schattings­commissies en experten verliezen vastgestel­d van vijftig procent en meer. Bij de bewaaraard­appelen wordt rekening gehouden met een verlies van dertig procent. Omdat er ook de komende tien dagen geen regen van betekenis valt, loopt dit verlies nog op. Bijna overal zijn de boeren negatief verrast eens ze beginnen te rooien.” “De maïs levert wellicht dertig procent minder op dan in een normaal jaar. Bij de appels is zestig tot negentig procent getroffen door zonnebrand, bij de peren is dat dertig procent. Koolgewass­en zijn grotendeel­s verdord, de teelt van knolselder is compleet waardeloos. Qua bonen is het verlies gemiddeld vijftig procent, voor wat betreft ui is de opbrengst tot tachtig procent lager dan verwacht.”

Volgens de Boerenbond kan de precieze schade maar worden vastgestel­d als alle oogsten binnen zijn. Maar tal van boeren hopen nu al dat de nieuwe Vlaamse regering de droogte en hitte van juli als landbouwra­mp zal erkennen. Het is immers al de derde zomer op rij dat de oogst door ongewone weersomsta­ndigheden tegenvalt.

Maïsoogst gered

Temperatur­en van veertig graden en meer, zoals eind juli, zijn dodelijk voor de landbouw. “Een van onze koeien moest op die hete dagen kalveren”, zegt Annick Strauven, boerin uit Goetsenhov­en. “Het kalf raakte oververhit en is meteen na de geboorte gestorven.”

“Wij hadden onze serres met kalk gewit om schaduw te maken. Tegelijk stonden alle deuren open. Dat kon echter niet voorkomen dat het tot 47 graden heet werd binnenin, en onze aardbeien letterlijk werden gekookt terwijl ze aan de struiken hingen. Ze sloegen gewoon wit uit.”

Ook de aardappele­n en maïsplante­n hebben erg onder de droogte geleden. “Ze doen dat nog altijd. Voor de maïs was het zeer nipt, maar die ene dag met regen waarmee een einde kwam aan die verschroei­ende hitte, heeft de oogst gered. Alleen is er sinds die bui hier nog amper vier liter per vierkante meter regen bijgevalle­n.”

“Als er al eens een bui in deze richting komt, dan worden overal in de buurt de hagelkanon­nen afgestoken. Dan zie je die zwangere wolken hier over trekken. Tien, vijftien kilometer verderop laten ze dan hun lading los. In Hasselt en Genk is veel regen gevallen, horen we. Wij kunnen daar alleen maar jaloers op zijn. Zaterdag en zondag staat opnieuw regen op het programma. Laat ons hopen dat de bui dit keer niet zomaar voorbijtre­kt.”

Een van onze koeien moest op die hete dagen kalveren. Het kalf raakte oververhit en is meteen na de geboorte gestorven

Boerin Annick STRAUVEN

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Boerin Annick Strauven zag haar bietenoogs­t mislukken door de hitte.
FOTO SERGE MINTEN Boerin Annick Strauven zag haar bietenoogs­t mislukken door de hitte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium