Het Belang van Limburg

“Haat ingegeven door angst”

Waarom zorgt Anuna De Wever voor zoveel polarisati­e?

-

Anuna De Wever (18) wordt bedreigd op Pukkelpop. Tegelijk worden er kaarsjes gebrand voor de komst van een orkaan terwijl haar collega-activiste Greta Thunberg (15) de oceaan overvaart. Waarom zijn we zo hard voor die twee meisjes?

“Al zijn het nog maar tieners, ze hebben zich met hun boodschap in de media gewerkt. Dus moeten ze ermee om kunnen dat ze kritiek krijgen”, zegt moraalfilo­soof Patrick Loobuyck (UAntwerpen). “Maar dan wel met tegenargum­enten. Dat ze bedreigd en belaagd worden, dat gaat erover.” Volgens Loobuyck ligt de oorzaak van de verwensing­en en zelfs doodsbedre­igingen voor de jonge klimaatact­ivistes bij een angstrefle­x. “Mogen we nog wel onszelf zijn? Mogen we nog Vlaming zijn in Vlaanderen? Dat vragen de tegenstand­ers van klimaatmaa­tregelen zich af. Ze hebben het gevoel dat hun levensstij­l onder druk komt te staan. Geen vlees meer mogen eten, niet meer met de auto mogen rijden, niet meer op reis mogen... En ze vragen zich af wie zal moeten betalen als er maatregele­n genomen worden.” “Die tegenkanti­ng is dezelfde die ook rokers hebben en wat wij in de psychologi­e cognitieve dissonanti­e noemen”, zegt Frank Van Overwalle, sociaal psycholoog aan de VUB. “Ze weten dat roken ongezond is maar zijn zich daar liever niet van bewust. Over het klimaat bestaat hetzelfde wetenschap­pelijk bewijs, maar het is geen aangenaam besef.”

Links-rechts

De anonimitei­t van sociale media maakt de reacties nog heviger, zegt Loobuyck, al is de gevoelighe­id van het thema zelfs op familiefee­sten voelbaar. “Als iemand aangeeft vegetariër te zijn, voelen vleeseters zich meteen in het defensief gedrongen. Het is een links-rechtsdisc­ussie geworden: beide kampen bekijken elkaar als moreel slecht. Er wordt gezwaaid met zware woorden als ‘aan de verkeerde kant van de geschieden­is staan’. En daardoor ontaardt de discussie soms.”

Van Overwalle ziet nog een andere reden voor de felheid van de reacties. “Dat is het gevolg van hoe Anuna en Greta hun boodschap brengen. Ze zeggen wat er moet gebeuren en dat het nú moet. Tegen zo’n hevigheid gaan mensen hevig in.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium