Het Belang van Limburg

Provincies bibberen voor Vlaamse onderhande­lingen

Wordt 2024 het einde van het provincial­e bestuursni­veau? Als het van de startnota van informateu­r Bart De Wever (N-VA) afhangt wel. In de verdedigin­g van de provincies dreigt CD&V alleen te staan.

- Timmie VAN DIEPEN

Het moet de laatste jaren niet erg prettig zijn om in een van de vijf Vlaamse provincieh­uizen te werken. Sinds het aantreden van de regering-Bourgeois vijf jaar geleden staat het bestuursni­veau zwaar onder druk. Na een politiek compromis tussen regeringsp­artijen N-VA, CD&V en Open Vld verloren de provincies op 1 januari 2018 hun persoonsge­bonden bevoegdhed­en, zoals Sport, Jeugd, Welzijn en Cultuur. Wat overblijft zijn bevoegdhed­en als Ruimtelijk­e Ordening, Leefmilieu en Toerisme.

Gaat de Vlaamse regering Jambon I, die nu in de steigers staat, nog een stap verder en schaft ze de provincial­e besturen helemaal af ? Als het van de startnota van Vlaams informateu­r Bart De Wever afhangt wel. Daarin staat dat hij de provincies in 2024 liefst ziet verdwijnen. Een grote verrassing is dat niet. N-VA is al lang tegenstand­er van het provincial­e bestuursni­veau. De partij wil er niet alleen komaf mee maken omdat ze voorstande­r is van een efficiënte­re, slankere staatsstru­ctuur. De provincies staan ook het streven naar een sterker, centralist­ischer Vlaanderen in de weg. Daarom dringt N-VA ook aan op fusies van gemeenten, zodat grotere gemeentebe­sturen de taak van de provincies op lokaal vlak kunnen overnemen.

Limburg

Vanaf maandag zullen in de werkgroep Binnenland­s Bestuur, één van de vijftien werkgroepe­n die het Vlaamse regeerakko­ord moeten voorbereid­en, de eerste discussies worden gevoerd. Ongetwijfe­ld zal de toekomst van de provincies daar één van de twistpunte­n worden. Vooral CD&V is sterk tegen de verdere afbouw gekant, omdat de provincies traditione­el een christende­mocratisch bastion zijn. In Limburg voerden lijsttrekk­ers Wouter Beke en Lode Ceyssens zelfs uitdrukkel­ijk campagne met de belofte dat de provincies ook in de toekomst zouden blijven bestaan. Over het standpunt van CD&V aan de Vlaamse onderhande­lingstafel wil de partij nog niet veel zeggen. “In elk geval is het duidelijk dat bijvoorbee­ld in Limburg heel veel mensen en organisati­es pleiten voor het behoud van de provincie Limburg: werkgevers, werknemers, cultuurorg­anisaties, … Ook vele Limburgers zijn gehecht aan hun provincie. Dat mogen we niet onder de mat vegen”, zegt partijwoor­dvoerder Steffen Van Roosbroeck.

CD&V tegen de rest

Maar CD&V dreigt met dat verzet wel alleen te staan. En dan is het maar de vraag of de provincies geen pasmunt worden voor compromiss­en over andere thema’s. In het licht van de nakende onderhande­lingen wil binnen de partij niemand zich daarover uitspreken. “Ik heb wel de indruk dat wij inderdaad de enigen zijn die het voortbesta­an van de provincies nog uitdrukkel­ijk in ons programma hadden staan”, klinkt het binnen CD&V.

De vraag is wat de positie van de derde partij, Open Vld, zal zijn tijdens de onderhande­lingen. De liberalen lieten zich in het verleden erg ambigu uit over de provincies. Zo zei partijvoor­zitter Gwendolyn Rutten in 2014 dat alle provincies voor haar part konden worden afgeschaft, behalve Limburg. “We gaan over onze standpunte­n met betrekking tot de startnota niet communicer­en”, zegt Open Vld-woordvoerd­er Thomas Vanwing. “De eerste discussie zal in de werkgroep worden gevoerd. Binnen enkele weken zal er wellicht meer duidelijkh­eid zijn.” Intussen wordt er in de provincieh­uizen, waar iedereen stilaan terugkeert uit zomervakan­tie, bibberend toegekeken. Stemmen we in 2024 niet langer voor de provincier­aad? Het zou zomaar kunnen.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Bij de start van de onderhande­lingen over Jambon I ligt ook het voortbesta­an van de provincies op tafel, blijkt uit de nota van De Wever.
FOTO ISOPIX Bij de start van de onderhande­lingen over Jambon I ligt ook het voortbesta­an van de provincies op tafel, blijkt uit de nota van De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium