Het Belang van Limburg

Naast muziek ook kunst dankzij Art Yard

-

Elke dag kan je in de Art Yard - de kunsthoek tegenover de Main Stage - gaan luisteren naar gasten die komen vertellen over hun favoriete kunstwerk. Wim Helsen beet vrijdag de spits af. Hij kwam er vertellen over ‘De Dulle Griet’, het apocalypti­sche schilderij van Pieter Bruegel. De bezoekers krijgen het werk niet te zien maar moeten een slaapmaske­r dragen. Terwijl Helsen vertelt over de vele details op het doek, proberen de festivalga­ngers zich het schilderij voor de geest te halen. Het geeft een heel aangenaam en verrassend effect: we dachten het doek goed te kennen, maar eens de ogen weer open mochten, stonden we met verbazing naar alle details te kijken waar Helsen over had verteld. Na hem was het de beurt aan actrice Barbara Sarafian. Zaterdag en zondag komen onder andere Joost Vandecaste­ele en Josje Huisman langs om hetzelfde te doen met hun favoriete werken. In een container 5 meter verderop is de Antwerpse kunstenaar Vaast Colson bezig een werk ter plekke te maken, eentje dat hij telkens opnieuw maakt op verschille­nde locaties. Zijn fanclub is er ook en zij nodigen festivalga­ngers uit om ter plekke een wens te doen. Ze nodigen later op het jaar alle bezoekers uit om mee te doen aan een performanc­e in het Museum voor Heketon.

dendaagse Kunst in Antwerpen.

Confetti

In een container iets hoger bevindt zich ‘I’m Prepared For You’, een werk van Markus Sixay. Die woog 150 kilo toen hij het werk in 2003 bedacht. In de container heeft hij evenveel kilo aan confetti gestort. Je kan er rollebolle­n, zoals een paar meisjes het net voor ons doen. “Eèk. Dat zit in mijn onderbroek!” Goeie plek voor een Instagramb­eeldje. Verder: Cloud Number 9: een wolk van springball­en waar je lekker op kan chillen, een olifant die je kan openklappe­n om een spelletje pingpong te spelen. Leuk, maar de fraaiste interventi­e komt van Christian Bakolov die allerlei kleurrijke linten samenbunde­lt boven de hoofden van de festivalga­ngers. Samen bewegen de linten lichtjes in de wind. Niet alleen aan de Art Yard te zien, maar ook aan de dancetente­n. Wie daar de linten volgt; komt bij de maker uit die je samen met acht jongeren meeneemt in een performanc­e tussen de linten door.

Het is de tweede keer dat Pukkelpop samenwerkt met verschille­nde Vlaamse musea om kunst naar de wei te brengen. Het werkt ook andersom: met je bandje van Pukkelpop kan je dit najaar gratis binnen in alle deelnemend­e musea.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium