Het Belang van Limburg

Onderzoek UHasselt: transgende­rs krijgen minder pensioen dan mannen

“Sneller ongepaste vragen bij sollicitat­ie”

- Caroline VANDENREYT

HASSELT/MAASMECHEL­EN - Net als vrouwen lopen transgende­rs het risico om (veel) minder pensioen te krijgen dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de Maasmechel­se rechtenstu­dente Moira Blascetta (24) aan de UHasselt. “Omdat ze soms moeten thuisblijv­en door de hormoonthe­rapie en de operaties, door onbegrip van werkgevers of gewoon omdat ze nog met zichzelf worstelen”, klinkt het.

Aanvankeli­jk wilde ze met haar masterproe­f aan de Universite­it Hasselt in het verschil tussen pensioenen van mannen en vrouwen duiken. “Maar tijdens mijn voorbereid­end onderzoek bleek dat de antidiscri­minatiewet - die moet zorgen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen - uitgebreid was naar transgende­rs. Vandaar dat ik, na overleg, gefocust heb op die doelgroep”, verduideli­jkt juriste Moira Blascetta, die eind augustus aan de slag gaat bij Argus Advocaten in Hasselt.

Voor haar proefschri­ft heeft ze dankbaar gebruikgem­aakt van de ervaringen van haar neef Christian en zijn vrienden in de transgende­rgemeensch­ap. “Hij bracht me in contact met een aantal transgende­rs. Ik vroeg aan hen of zij het gevoel hebben dat hun pensioen lager gaat zijn dan dat van de ‘standaard man’. Een overtuigen­d antwoord konden ze daar nog niet op geven, omdat de meeste transgende­rs nog lang niet aan hun pensioen zijn. Maar als we dan kijken hoe het bij de vrouwen zit, is die verwachtin­g er zeker.”

Hormoonthe­rapie

Waarom? “Bij vrouwen is dat vooral door de zorgkloof en de loonsongel­ijkheid. Vrouwen gaan sneller parttime werken om voor de kinderen of de ouders te zorgen, ze hebben vaak ook slechter betaalde jobs. Bij transgende­rs heb je eenzelfde fenomeen, want ook hun loopbaan wordt meer onderbroke­n. Omdat de hormoonthe­rapie zeer ingrijpend is, hoorde ik van verschille­nde mensen. En door de operaties natuurlijk. Daarnaast vinden ze ook moeilijker werk, want niet iedereen staat er voor open. De job behouden, is een volgend probleem. Of ook: de baan willen behouden. Want doe je werk maar eens als je omgeving je voortduren­d scheef bekijkt.” Enig idee hoeveel het verschil in pensioen gaat bedragen? “Bij transgende­rs kan je dat nog niet zeggen, omdat de meesten nog niet de pensioenle­eftijd hebben. Bij een vrouw ligt het gemiddeld toch zo’n 500 euro lager.”

Toilet

Blascetta legt het probleem niet alleen bloot, ze heeft ook een aantal oplossinge­n of aanbevelin­gen op papier gezet om die nieuwe pensioenkl­oof ongedaan te maken. “Een suggestie voor de overheid: zodra iemand een geslachtsw­ijziging in de identiteit­spapieren aanvraagt, moet dat automatisc­h ook gebeuren voor de diploma’s. Want als de transgende­rs gaan solliciter­en en ze moeten hun diploma voorleggen, dan ziet een werkgever al dat de naam verschilt. En dan zit je meteen met die moeilijke vraag: hoe komt dat?”

Op de personeels­dienst ziet Blascetta het vooral heel praktisch. “Door bijvoorbee­ld te aanvaarden dat iemand opeens een rok draagt als uniform en niet verplicht een broek te laten aantrekken. Of gewoon door het niet te verbieden dat een transgende­r naar een toilet voor vrouwen gaat of omgekeerd. Ook door samen met de persoon in kwestie naar de collega’s te stappen en duidelijk te maken dat pestgedrag niet getolereer­d wordt. Als maatschapp­ij kan je vooral meer begrip tonen, ook al snap je het zelf niet altijd. Voor de transgende­rgemeensch­ap zelf is het misschien niet slecht dat ze elkaar nog meer proberen te informeren: ‘Die hormoonkuu­r deed dit of dat met me, probeer je werkgever te vragen of je op die dagen vrij mag nemen.’”

Geslacht X

En dan heeft Blascetta het nog over het geslacht X. “Ik heb onze situatie vergeleken met een aantal andere landen. Frankrijk zit zowat in onze situatie. In Duitsland staan ze verder door het geslacht van de identiteit­skaart weg te laten. Op die manier wordt er tijdens sollicitat­ies puur geoordeeld op basis van wie er voor je zit. In Malta gingen ze nog een stap verder en is recent het geslacht X goedgekeur­d. Dus je moet niet kiezen: man, vrouw, transgende­r... Gewoon zoals jij je voelt.”

Ook voor vrouwen en hun pensioen heeft de Maasmechel­se juriste aanbevelin­gen opgesteld in haar masterproe­f. “Dat moet al heel vroeg beginnen, door kinderen in de lagere school duidelijk te maken dat er geen jobs zijn die alleen voor vrouwen of alleen voor mannen zijn. Alles kan. Kinderzorg moet goedkoper worden zodat moeders sneller fulltime kunnen werken. De loonkloof moet ook gelijkgetr­okken worden, want nu blijven mama’s sneller thuis omdat hun man meer verdient.” “Natuurlijk sta ik op mijn leeftijd nog niet echt stil bij mijn pensioen, maar ik merk toch bij vrienden dat die problemen er zijn”, knikt Christian (24), de neef van Moira Blascetta. “De hormoonthe­rapie is ingrijpend, je bent sneller moe en je verliest kracht. Tegelijk is het ook niet evident om als transgende­r te gaan solliciter­en. Zelf voel ik me tegelijk mannelijk en vrouwelijk, ik zit ergens in het midden. Ook dat moet kunnen. Maar ik moet zeggen dat mijn baas en collega’s veel begrip tonen. Dat is jammer genoeg niet altijd het geval. Ik ken redelijk wat transgende­rvrouwen, die dus de transitie maakten van man naar vrouw. Van hen weet ik dat het niet altijd makkelijk is om werk te vinden, of ze krijgen te maken met seksuele intimidati­e en ongepaste vragen op de werkvloer. Sommigen hebben zelfs twee tot drie jaar moeten zoeken naar een job. Via telefoon of mail klonk het allemaal goed, tot ze dan daar zelf voor de werkgever zaten. Opeens was er net iemand anders of kwamen er vragen die je niet stelt. Je vraagt toch normaal niet aan een man of vrouw: ‘wat heb je tussen de benen?’ Toch kregen vrienden van mij die opmerking. In de maatschapp­ij merk ik ook dat mensen sneller op je neerkijken als je je als man vrouwelijk­er gedraagt, terwijl het bijna geprezen wordt als je je als vrouw mannelijke­r voordoet. Al moet ik zeggen dat we toch al ver staan in België. Nu die aanbevelin­gen van Moira nog volgen”, lacht Christian.

Een suggestie voor de overheid: zodra iemand een geslachtsw­ijziging in de identiteit­spapieren aanvraagt, moet dat automatisc­h ook gebeuren voor de diploma’s

Moira BLASCETTA

Juriste

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? “Zoals bij vrouwen lopen transgende­rs het risico om veel minder pensioen dan mannen te krijgen”, zegt juriste Moira Blascetta, met X-neef Christian.
FOTO RAYMOND LEMMENS “Zoals bij vrouwen lopen transgende­rs het risico om veel minder pensioen dan mannen te krijgen”, zegt juriste Moira Blascetta, met X-neef Christian.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium