Het Belang van Limburg

Limburgs Arkite slaat vleugels uit

- Guido CLOOSTERMA­NS

GENK - Het Limburgs bedrijf Arkite breekt door binnen en buiten Europa. Na een recente kapitaalve­rhoging is het bedrijf klaar voor een nieuwe stap, goed voor een verdubbeli­ng van de omzet en tien extra jobs.

Arkite, dat gevestigd is in de C-Mine Crib in Genk, lanceerde in 2016 de Human Interface Mate. De HIM is een soort van virtuele begeleider voor operatoren in de maakindust­rie. Met behulp van een 3D-sensor en een projector wordt de werknemer stap voor stap begeleid in het productiep­roces. “Dankzij de HIM kan een werknemer in een productieb­edrijf complexe handelinge­n uitvoeren met dezelfde precisie en zekerheid als een robot”, zegt oprichter en CEO Johan Smeyers. Je kan de Human Interface Mate nog het beste vergelijke­n met een GPS-toestel. Net zoals een GPS toont de HIM stap voor stap wat er moet gebeuren, maar ook welke onderdelen er nodig zijn en welke gereedscha­ppen er moeten worden gebruikt. “De HIM begeleidt de werknemer stap voor stap en als de operator een fout dreigt te maken, wordt er meteen feedback gegeven en duwt het systeem zelf op de pauzeknop”, legt Channel Manager Hanne Neyens uit. “Onze klanten verwachten immers een foutloos parcours. Met name in de luchtvaart en de autoindust­rie is dat cruciaal.”

Consultanc­y

Johan Smeyers verdiende zijn strepen in de procesinno­vatie voor de maakindust­rie, waar hij klanten begeleidde bij de verbeterin­g en moderniser­ing van de productiep­rocessen. Vaak kreeg hij echter ook vragen over de interactie tussen mens en machine en vooral hoe we die interactie kunnen verbeteren. De handelinge­n die een operator soms moeten doen, zijn zo complex dat een beetje hulp geen overbodige luxe is. Het resultaat was een virtuele assistent die in 2016 aan het publiek werd voorgestel­d.

Er was meteen veel belangstel­ling, niet alleen van klanten, maar ook van investeerd­ers. Arkite omringde zich met enkele investeerd­ers met naam en faam en ook het durfkapita­alfonds Capricorn kwam aan boord.

Wereldwijd

Sindsdien gaat het snel met Arkite,

Arkite heeft klanten in België, Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland en China. Maar er is ook interesse van bedrijven uit Europa en Azië

Johan SMEYERS

onder meer met een snelgroeie­nde omzet en personeels­bestand. De klantenbas­is verdubbelt elk jaar en bevat ronkende namen in diverse sectoren: autoconstr­ucteurs zoals Volvo en Ford, toeleveran­ciers zoals Alro en Benteler, machinebou­wer Atlas Copco, luchtvaart­bedrijf Thales en het farmaceuti­sche bedrijf Terumo. Ook het internatio­nale netwerk van partners groeit snel, onder meer met SAP.

Arkite pakte recent ook uit met een project dat samen met het Limburgse maatwerkbe­drijf Bewel en twee studenten wordt gerealisee­rd. Daarmee kunnen de werknemers in het maatwerkbe­drijf complexere taken aan en kunnen ze sneller in het reguliere arbeidscir­cuit geïntegree­rd worden. Ook in Nederland werken maatwerkbe­drijven met deze technologi­e.

Volgens Johan Smeyers maakt de HIM mens en machine perfect complement­air. “Wij zien vooral toepassing­en in de productie van grote volumes die niet kan geautomati­seerd worden en bij de productie van onderdelen met veel variatie en hoge complexite­it.” Op korte termijn worden tien nieuwe werknemers gezocht. Arkite kijkt inmiddels verder dan Europa. “Arkite heeft klanten in België, Nederland, Frankrijk, Italië, Duitsland en China”, zegt Johan Smeyers. “Maar er is ook interesse van bedrijven uit Europa en Azië.” Om die groei te realiseren kwam onlangs ook de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM aan boord in het kader van een nieuwe kapitaalin­jectie. “Maar zoals Arkite momenteel groeit is dat allicht niet de laatste.” → www.arkite.be

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Johan Smeyers en Hanne Neyens.
FOTO RAYMOND LEMMENS Johan Smeyers en Hanne Neyens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium