Het Belang van Limburg

“Niet naar België gekomen voor het geld”

- Gunter SCHOOFS

STVV trekt zondag in de vooravond naar de Bosuil, waar Marc Brys en de zijnen de stunt van vorig seizoen willen herhalen. Keeperstra­iner Bram Verbist heeft de Japans-Amerikaans­e doelman Daniël Schmidt Shumitto Danieru voor de Aziaten - al gewaarschu­wd voor het kabaal in het stadion. “Maar ik ben niet snel van mijn melk te brengen”, zo vertelde Schmidt ons deze week.

Van een boom van een vent gesproken, 1m97 groot is hij. Onze rechterhan­d verdwijnt in het niets tijdens de handshake met Daniël Schmidt, die net zijn lunch achter de kiezen heeft na één van de laatste trainingen in de voorbereid­ing op Antwerp. Zijn Engels is zeker verstaanba­ar, maar minder goed dan we vooraf verwacht hadden. “Ik ben geboren in Illinois, maar ben er maar twee jaar gebleven”, zo verklaart Schmidt, die een Amerikaans­e vader en een Japanse moeder heeft. “Mijn vader werd leraar Engels in Japan en daarom ben ik ook helemaal Japans opgevoed.”

Je hebt atletische looks. Puur de genen? Of hard gewerkt in de fitness?

“Ik vertoef vaak in het krachthonk. Ik doe veel stepwerk en laat liters zweet op de powerbank. Ik heb altijd gesport. Het keepen is pas laat begonnen.”

Hoezo?

“Ik speelde badminton en ik was goed in volleybal. Op mijn vijftiende wilde ik een keer voetbal proberen. Ik werd defensieve middenveld­er, maar dat was een ramp. Ik haat lopen, zeker lange afstanden. Toen kwam ik tussen de palen terecht”

Tegen Standard toonde je gezien je talent hebt. En toch ben je pas op je 27ste in Europa geraakt.

“Pas op mijn 22ste werd ik prof, hé. Ach, als ik vroeger begonnen was als doelman, was ik allicht vroeger prof geworden. Misschien had ik dan eerder een transfer naar Europa geforceerd. Nu kreeg ik nooit eerder een kans.”

Je bent nochtans internatio­nal.

“In november 2018 speelde ik mijn eerste interland. Tegen Venezuela. Vanaf dat moment leerde iedereen buiten Japan me ook kennen. De nationale ploeg was een godsgesche­nk. Het blijft ook mijn grootste doel: het volgende WK bereiken, als eerste keeper.”

En dan België kloppen op dat WK?

“(lachje) You’re right, juist!”

Je kreeg in je eerste officiële match met STVV meteen zes goals binnen. Van een geslaagd debuut kunnen we niet spreken.

“In mijn eerste match in de J-League in Japan, kreeg ik er ook zes binnen. Ik ben daar ook niet van gestorven. Ik vond Club Brugge erg sterk. De beste ploeg waar ik ooit tegen voetbalde.”

Kan je Kenny Steppe uit de ploeg houden als hij weer fit is?

“Dat weet ik niet. Hij is een hele goeie. Steppe communicee­rt nog sterker met zijn verdedigin­g en is duidelijk een leider binnen deze groep.”

‘Coole’ doelman DANIËL SCHMIDT hoopt STVV te gebruiken als springplan­k naar de top

Tegen Standard oogde je erg kalm in je zestien. Ook nu tijdens dit gesprek lijk je vanaf de eerste seconde op je dooie gemak. Ben je altijd zo rustig?

“Ik denk dat ik veel kalmer ben dan de doorsnee mens. Ik ben niet iemand die in een emotionele rollercoas­ter leeft. Nooit”

Woon je alleen in Sint-Truiden?

“Ik ben op zoek naar een woning, voorlopig is het nog Stayen. In september komt mijn Japanse vrouw naar hier. En ik heb twee dochters van 3 jaar en 7 maanden. Ze komen ook mee. Vermoedeli­jk gaan we in de buurt van Brussel wonen.”

Al een internatio­nale school gezocht voor je oudste?

“Bijlange niet. Veel te duur! Ze zal naar een gewone school gaan. Nederlands of Frans sprekend, dat weten we nog niet.”

Te duur. Dat zegt een voetbalint­ernational niet snel.

“Ik ben niet rijk. Ik ben ook niet naar België gekomen voor het geld. Het doorsnee loon in de J-League ligt hoger. Ik heb hier hetzelfde salaris als in Japan. Ik wilde me sportief meten met betere tegenstand­ers en wie weet wordt STVV een springplan­k. Eerst wil ik me bij STVV bewijzen. Ik tekende voor drie seizoen, met nog een vierde in optie.”

Heb je al vrienden in België?

“In de club heb ik Kuri, de kinesist, en Suzuki. Jammer dat Endo weg is, want hij wees me hier overal de weg. We gingen ook al samen naar Manneke Pis kijken in Brussel. En we zijn samen mosselen gaan eten. Ik kreeg zo’n ganse kookpot voor me! Ik wist niet wat ik zag! Nu goed, het was Endo’s droom om in Duitsland te voetballen. Nu trek ik veel op met Ito van Genk.”

Jammer dat Endo weg is, want hij wees me hier overal de weg. We gingen ook al samen naar Manneke Pis kijken in Brussel

Daniël SCHMIDT

Welke speler maakte de meeste indruk op training?

“Alexandre De Bruyn. Die heeft een geweldige actie en ook nog eens een goed schot. Ik verwacht dat hij veel kan betekenen voor de ploeg dit jaar.”

Ook in Antwerp?

“Laat ons hopen. Naar het schijnt maken ze veel kabaal? Ach, ik heb al een keer voor 50.000 mensen gespeeld in de Japanse Emperor’s Cup, dus zal dit ook wel lukken.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium