Het Belang van Limburg

De Moeskroen-connectie in Luik

Leye, Amallah, Dussenne en Vojvoda speelden vorig jaar nog bij Les Hurlus

- Bob FAESEN

Standard ontvangt zondag het verrassend­e Moeskroen. De Henegouwer­s zijn de competitie begonnen met een knappe 7 op 9. Dat ondanks het vertrek van succescoac­h Bernd Strock, maar ook van Mbaye Leye, Selim Amallah, Noé Dussenne en Mergim Vojvoda. Alle vier zijn ze nu in Luikse loondienst. Middenveld­er

58 matchen voor Moeskroen, 14 goals

Dat hij gemist werd op Stayen. Selim Amallah was de eerste aankoop van Standard dit seizoen en bovendien een weinig voor de hand liggende, maar hij presteerde goed tegen Cercle Brugge en Zulte Waregem. “Vorig jaar hebben we heel België kunnen verrassen met het voetbal dat we brachten”, zegt Amallah. “Alles begon met de komst van Storck. Hij is tactisch zeer sterk, net zoals Michel Preud’homme.” “Aan het einde van vorig seizoen kreeg ik verschille­nde voorstelle­n. Ik nam de tijd om mijn beslissing te nemen, maar ik was vroeger fan van Standard. Meer last van druk heb ik hier niet, want ik ken mijn kwaliteite­n. Wel is er meer concurrent­ie. In elk geval, ben ik hier niet om Marin te vervangen. Ik ben enkel en alleen gekomen als Selim Amallah.”

NOÉ DUSSENNE (27) Verdediger

71 matchen voor Moeskroen, 7 goals

Overtuigen­d was zijn debuut tegen STVV niet, maar Standard wist wat het in huis haalde met Noé Dussenne. Een speler met zijn beperkinge­n, maar ook zijn kwaliteite­n. De ervaren centrumver­dediger werd gehaald als back-up voor Zinho Vanheusden, die momenteel nog niet fit is. “Als speler kom je niet ergens aan om je neer te leggen bij een reserverol, maar je probeert alles te geven zodat de coach voor jou kiest”, klinkt het strijdvaar­dig.

Dussenne is de laatste die Le Canonnier inruilde voor Sclessin. De eerste twee matchen speelde hij nog voor de opponent van zondag, ook al had hij al een persoonlij­k akkoord met Standard. “Je denkt er wel aan, maar eenmaal op het veld geef je alles. Toen ik vertrok, zeiden we: tot over twee weken (lacht). Het zal speciaal zijn om mijn oude teammaats terug te zien.”

MERGIM VOJVODA (24) Verdediger 103 matchen voor Moeskroen, 2 goals

Mergim Vojvoda gold net als Amallah als een verrassend­e aankoop. Het Franse Reims en AA Gent hadden eveneens interesse in de rechtsacht­er, die in de eerste drie matchen telkens mocht starten. Vanaf dit weekend krijgt hij in de persoon van Collins Fai wel te maken met een extra concurrent. De eerste drie matchen was de kleine Kameroener nog geschorst. Vojvoda is zich ervan bewust dat hij voor zijn plaats zal moeten knokken. “Als er één ding is dat ik de laatste jaren geleerd heb, is het wel dat talent alleen niet volstaat.”

Want de Kosovaarse internatio­nal legde al een hele weg af. Als belofte werd hij door Standard uitgeleend aan STVV, maar daar kende hij weinig succes. Vervolgens trok hij naar Carl Zeiss Jena, een andere club in het Duchâtelet­netwerk. “De omstandigh­eden waren daar niet eenvoudig. Ik zat op een kamertje van vier op vier, compleet alleen. Geen fijne omgeving en ik had weinig geld. Die ervaring heeft me sterker gemaakt.” Via Moeskroen knokte Vojvoda zich weer naar zijn jeugdliefd­e Standard. “Ik zag het niet als revanche”, zegt hij. “Ik wist dat ik hier ooit zou terugkeren. Ze moesten me zelfs niet overtuigen.”

Assistent-trainer

26 matchen voor Moeskroen, 7 goals

Na een lange spelerscar­rière, waarin hij goed was voor 124 doelpunten in 369 matchen in onze eerste klasse, hing Mbaye Leye deze zomer zijn schoenen aan de wilgen. “Toen ik bij Moeskroen begon, wist ik dat het mijn laatste seizoen zou worden”, legt hij uit. De Senegalees richtte zijn pijlen op het trainersch­ap. Meteen kwam hij in een luxepositi­e te zitten, want zowel Club Brugge als Standard boden hem een job als T2 aan. Het werd Luik.

“De interesse van Club was concreet. Ik had een aantal gesprekken met Vincent Mannaert, nog voor ze wisten dat Clement trainer zou worden. Maar Standard speelde korter op de bal en ik wilde echt naar hier komen. Ik heb mijn affectie voor deze club nooit verborgen. Ik zat samen met Michel Preud’homme en voorzitter Bruno Venanzi, en heb ze uitgelegd hoe ik het spelletje zie. Zij konden zich daarin vinden. Het was flatterend dat ik meteen verschille­nde opties had toen ik stopte met voetballen. Ik vind het belangrijk dat trainers een duidelijk idee hebben. Preud’homme is zo, Bernd Storck ook. Van hem heb ik veel opgestoken, net als voorheen van Francky Dury.”

MBAYE LEYE (36)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium