Het Belang van Limburg

“Een vrij onaardse ervaring”

-

“Een mix van ‘Mad Max’, ‘Alice in Wonderland’ en een openluchtf­uif op Mars”, het Burning Man-festival in de Amerikaans­e staat Nevada is wellicht het mafste festival ter wereld.

Burning Man ontstond in 1986 op Baker Beach in San Francisco waar stichter Larry Harvey een houten pop in brand stak op het strand. Het werd een jaarlijks fenomeen dat steeds meer kijklustig­en lokte. Het festival verhuisde na een paar jaar naar de Amerikaans­e staat Nevada waar sindsdien eind augustus een week lang de stad Black Rock City uit het woestijnst­of oprijst.

“Een vrij onaardse ervaring”, noemt Jan Kriekels het. De Diepenbeek­se ceo van radiatoren­fabrikant Jaga nam in 2006 deel aan het festival. “Burning Man vindt plaats op een plek ver van de beschaving waar het overdag 35 graden en ’s nachts rond het vriespunt is. Er zijn zandstorme­n, er is totaal geen comfort en geld wordt niet gebruikt. Als je iets wil, moet je ruilen.”

In die barre omgeving bouwen zo’n 70.000 burners - zoals de bezoekers genoemd worden - een kunstzinni­ge gemeenscha­p met eigen regels en wetten. Dirk ‘Buscemi’ Swartenbro­ekx was in 2006 dj op Burning Man. “Het is een soort Woodstock anno nu”, zegt hij. “Het is er een en al spektakel met veel hippievolk en hipsters.”

Volgens Jan Kriekels is het een ervaring die iedereen zou moeten kunnen meemaken. “Het bewustzijn­sniveau is er van het hoogste wat je kunt bereiken. Iedereen is er artiest. Het resultaat op je brein is zo ingrijpend dat het je hele leven kan veranderen”, zegt Kriekels.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium