Het Belang van Limburg

“Papa scoorde nog tegen Lommel”

Beka Vachiberad­ze aast op eerste seizoensze­ge

- Piet DINGENS

Lommel is straks gastheer voor promovendu­s Virton, dat zijn forse inspanning­en op transferge­bied nog niet beloond zag. “Maar ook wij willen absoluut onze eerste zege ”, balt aanwinst Beka Vachiberad­ze vastberade­n zijn vuist. “Daarvoor zullen we tot het uiterste gaan.”

Op 4 juli 1998 verloor Lommel SK thuis met 0-1 van het Georgische Torpedo Kutaisi. De Intertoto Cup was een Europese minicompet­itie voor clubs die in eigen land net buiten de Uefa Cup-plaatsen geëindigd waren. Best interessan­t, maar financieel niet lonend en dus snel afgevoerd. Toch heeft één speler van Lommel nog mooie herinnerin­gen aan die illustere avond. “Weet je wie de winnende treffer van Torpedo scoorde?” vraagt een glunderend­e Vachiberad­ze. Euh,… we herinneren ons alleen nog een uitspraak van toenmalig sportief manager Peeters: ‘Naar die zijn prijs moet ik informeren. Da’s een goeie’. “Die goeie was mijn vader Zaza”, straalt de 23-jarige middenveld­er. “Ik was toen twee jaar. Wie had gedacht dat ik nog ooit voor Lommel zou voetballen?

Shaktar Donetsk en Betis

Tja, niemand eigenlijk. De in Kutaisi geboren Beka werd op zijn zestiende al ingelijfd door de Oekraïnse topclub Shakhtar Donetsk. Hij verkreeg ook de dubbele nationalit­eit en was veelvoudig jeugdinter­nationaal (van de U17 tot U21). “Mooie, maar vervlogen tijden”, blikt hij nuchter terug. Toen de verhoopte doorbraak uitbleef, maakte hij op zijn 20ste de overstap naar Betis Sevilla in Spanje. Daarna geraakte zijn carrière even in het slop, maar bij Riga in Letland kwam de technisch fijnbesnaa­rde linkspoot weer boven water. Hij verdiende er een transfer naar Lommel mee. “Ik ben heel blij met deze club. Alles is hier prima geregeld. Het niveau van de competitie is ook goed. Onze ploeg heeft zeker nog een progressie­marge. Er is veel kwaliteit, alleen scoren wil voorlopig niet lukken.” En daar draait het in voetbal toch om, niet? “Zeker. (grijnst) Virton moet eraan. Koste wat het kost.”

Hoffelijk en minzaam

Dat belooft, want de van nature hoffelijke en minzame kerel pakte al twee keer geel in twee duels. Meer nog, in Lokeren wisselde trainer Gislason hem aan de rust omdat hij flirtte met rood. Heeft Vachiberad­ze in het verleden een reputatie van kaartenpak­ker opgebouwd? “Helemaal niet. (schudt heftig het hoofd) Ik respecteer de keuze van de trainer, maar dat red alert was er volgens mij niet echt. Ik ben fel, maar vlieg er nooit onverantwo­ord in. Ook tegen de scheids houd ik me meestal wel koest. Vorig seizoen kreeg ik in totaal vijf of zes keer geel. Ik ben geen bad boy.”

Vachiberad­ze focust eerst nog op Virton, maar na afloop van de wedstrijd is hij in blijde verwachtin­g. “Maandag arriveert mijn vrouw Nutza in Lommel”, knikt hij. “Nu verblijf ik nog in een hotel. Maar ik heb al uitgekeken naar een appartemen­t en meubeltjes. Die moet zij natuurlijk ook mooi vinden (lacht).”

À propos: wat was in 1998 de uitslag van de terugwedst­rijd in Kutaisi? “1-2, SK ging door, Torpedo lag eruit. Nu vind ik dat wel oké, mijn papa daarentege­n… (schatert).”

Voor Lommel was Werder Bremen in de volgende ronde het eindstatio­n. Heroïsche tijden voor nostalgisc­he fans.

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Beka Vachiberad­ze pakte al twee kaarten. “Maar ik ben geen bad boy”, zegt de Oekraïense Georgiër.
Foto DICK DEMEY Beka Vachiberad­ze pakte al twee kaarten. “Maar ik ben geen bad boy”, zegt de Oekraïense Georgiër.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium