Het Belang van Limburg

“Nooit gedacht dat dit kon gebeuren”

- David KINDT

De 82-jarige Raymond Stas uit Wellen beleeft een heerlijk hoogtepunt in zijn geliefkoos­de hobby. Op Sens III vloog zijn jaarse duiver in beide reeksen naar goud. Het is bovendien erg knap dat deze krachtpats­er zijn ware kwaliteit toonde: hij versloeg zijn 12.526 concurrent­en en bezorgde zijn meester enorm veel voldoening.

“Nooit gedacht dat dit me nog kon gebeuren, een provincial­e vlucht winnen… Bovendien nog de snelste van het ganse pak. Dat doet me als kleine liefhebber veel plezier”, klinkt het bij de spraakwate­rval. In feite is Raymond twee provincial­e titels rijker: zowel bij de jaarlingen als bij de oude klopt hij af op de eerste plaats. “De samenvoegi­ng van de reeksen is tof voor kampioensc­happen. Maar voor mij telt voornameli­jk de eer en de fijne felicitati­es die ik mocht ontvangen”, zegt jonkman Stas. Stas, die meer dan 25 jaar voor zijn moeder zorgde, is enorm bij de pinken en een man van de wereld. “Ik heb voornameli­jk als vrachtwage­nchauffeur gewerkt met routes in Frankrijk en Italië. Ik ben vroeger gestopt met werken om voor moeder te zorgen en daar ben ik dankbaar voor.” Al snel is duidelijk dat Raymond erg stipt en correct is. “Alles op tijd verzorgen – net zoals in het huishouden - deze opvoedings­lijn trek ik kaarsrecht door op het duivenhok.” Zo worden de hokken van de weduwnaars – klassiek gespeeld – tweemaal daags gekuist en alle dagen gestofzuig­d. “Hier kan je van de vloer eten, ook de drinkpotte­n moeten blinken”, zegt Raymond die sinds 1990 duivenspor­ter is. De vader van de winnaar kreeg Stas van Vossius uit Wellen. Het moedertje stamt rechtstree­ks af van befaamde Houben-dynastiedu­iven.

“Ik heb wat met mijn gezondheid gesukkeld, maar ben wonderbaar­lijk vlot en goed hersteld. Gelukkig, want ik geniet volop van alle dagen.” Zo is Raymond dikwijls te vinden aan de betere eettafels. “Duifjes en gezellig tafelen, dat is mijn lang leven.”

 ?? FOTO DAKI ?? Raymond heeft de snelste Sens-vlieger van Limburg.
FOTO DAKI Raymond heeft de snelste Sens-vlieger van Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium