Het Belang van Limburg

Owen (16) uit As mag naar beroemde dansschool Béjart: “Ballet is topsport”

- Geert HOUBEN

AS/LAUSANNE - Als enige Vlaming mag de 16-jarige Owen Steuteling­s uit As in september starten met een opleiding aan de wereldbefa­amde balletscho­ol van Maurice Béjart in Lausanne, Zwitserlan­d. Wekelijks zal hij zestig uur oefenen met een groot doel voor ogen: “Ik hoop om ooit bij een compagnie te dansen.”

De Fransman Maurice Béjart overleden in 2007- was (en is) een icoon in de balletwere­ld. Na meerdere successen in Brussel belandde hij in de jaren tachtig in Lausanne. Naast zijn wereldbero­emde gezelschap richtte hij er Rudra op, de school waar Owen vanaf september les zal volgen. De ambitieuze jongeman uit As waagde zijn kans door er onlangs mee te doen aan de audities. “Drie dagen lang. Er waren 136 kandidaten en daarvan zijn er een twintigtal overgeblev­en onder wie naast mijzelf nog vier jongens”, straalt Owen.

Topsport

De dansmicrob­e zit de jonge Limburger al bijna tien jaar in het bloed. “Toen hij acht jaar was begon Owen met breakdance en hiphop. Door een gebrek aan kandidaten in dat genre is hij op zijn elfde naar het klassiek ballet overgestap­t. Hij doet er enorm veel opoffering­en voor”, vertelt moeder Sandra Gérard. Owen doorliep een lang traject met een opleiding aan de Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen vanaf het tweede middelbaar en daarna internatio­nale stages in Parijs, Londen en Marseille. “Op de zaterdagen trainde hij nog bij in SintLambre­chts-Herk bij Baletto Patty Giardina en in Rekem bij Stefano Guillani. Als ik zie wat het allemaal van hem vergt, mag je wel zeggen dat dit topsport is”, zegt Sandra.

“Dat antwoord geef ik ook als er al eens iemand een flauwe opmerking maakt omdat ik als jongen dans en bijvoorbee­ld niet voetbal. Dat ze het maar eens proberen, dan merken ze hoe zwaar het is”, vult Owen aan.

Sport en zang

Owen zal de volgende twee schooljare­n ook in Lausanne veel doorzettin­gsvermogen nodig hebben. “Van dinsdag tot zondag zullen we er tien uur per dag trainen. Het is meer dan alleen dansles. Sport en zang staan ook op het programma. Ik krijg hiermee een heel grote kans, die ik absoluut

niet wil laten liggen.”

De vakken die in België tot het lessenpakk­et behoren, moet hij bijhalen. “Dat zal nog niet voor het eerste jaar zijn, want dat is nog veel aanpassen. Volgend jaar zal dit dan via zelfstudie moeten gebeuren en een examen voor de middenjury om mijn diploma secundair onderwijs te behalen.” “Mijn leven gaat er sowieso heel anders uitzien. Ook voor mijn eten moet ik zelf zorgen op een appartemen­t in Lausanne, dat ik deel met nog twee dansers.” Begin dit jaar hing de Peltse topdanser Wim Vanlessen zijn spitzen aan de haak. Hebben we met Owen een toekomstig­e opvolger? “Leuke vraag”, lacht hij. “Ik hoop in elk geval om een profession­ele danscarriè­re te kunnen uitbouwen. Bij een compagnie. Ik zal al heel tevreden zijn als ik van dansen mijn beroep kan maken en gelukkig kan zijn.”

Als er iemand een flauwe opmerking maakt omdat ik dans en bijvoorbee­ld niet voetbal zeg ik dat dit echt topsport is. Dat ze het maar eens proberen, dan merken ze hoe zwaar het is

Owen

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Owen werd gekozen uit 136 kandidaten.
FOTO JEFFREY GAENS Owen werd gekozen uit 136 kandidaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium