Het Belang van Limburg

Een beetje Andes op de Teut

-

“Oh kijk daar, lama’s.” Ja, je hebt wel wat bekijks, zo op een zaterdagna­middag. En neen, het zijn geen lama’s, wel hun kleine neefjes de alpaca’s.

Vier stuks heeft Inge Hermans van Sunville Alpacas er. Binnenkort worden ze ook ingezet als therapiedi­eren, onder meer voor mensen met een autismespe­ctrumstoor­nis. Maar voorlopig blijft het bij enkele wandelinge­n per week.

In een groepje van een man of acht gaan we samen met Inge en haar alpaca’s op stap. Ook mijn dochtertje van zes is van de partij. Ze heeft nooit eerder alpaca’s gezien, maar al snel blijkt dat die in schattighe­id niet moeten onderdoen voor pakweg eenhoorns, puppies of konijntjes. Ze hebben trouwens net een scheerbeur­t gekregen, en zien er bijgevolg waanzinnig knuffelbaa­r uit.

Bon, richting de Teut dus. Alpaca’s mogen dan oorspronke­lijk van de hoogvlakte­n in de Andes komen, deze vier voelen zich hier duidelijk meer dan thuis. Vol zelfvertro­uwen gaan ze aan de leiband mee op pad, ze kennen de weg. Al blijft het een vreemd en ietwat buitenaard­s zicht, deze Zuid-Amerikaans­e ‘lange schapen’ (het zijn eigenlijk kameelacht­igen) hier midden in een oer-Limburgs landschap van heide, vennen, duinen en bossen.

De tocht is een kleine vier kilometer lang, dwars door een van de mooiste natuurgebi­eden van de provincie. In totaal zijn we twee uurtjes onderweg. Geen strak tempo, wel veel ‘tussenstop­s’. Want nogal wat struiken en andere lokale flora blijken een delicatess­e voor onze vier evenhoevig­e vrienden. Bovendien stopt zowat elke fietser of wandelaar die we passeren om even een praatje te maken, iedereen is benieuwd naar onze bijzondere compagnons.

En dat maakt het net zo leuk. De Teut is sowieso een prachtig natuurgebi­ed waar je eindeloos kan wandelen. Maar met vier alpaca’s aan je zijde is het helemaal buitengewo­on. Zeker met een zesjarige in je gezelschap.

“Papa, mag ik ook een alpaca?”

WAT

Wandelen met alpaca’s op de Teut WAAR

Sunville Alpacas Holsteenwe­g 6a, Zonhoven PRIJS

15 euro per persoon

Info www.facebook.com/sunvilleal­pacas

 ?? E314
FOTO RR ?? Wandelen in De Teut is prachtig. En met alpaca’s aan je zijde is het helemaal buitengewo­on.
E314 FOTO RR Wandelen in De Teut is prachtig. En met alpaca’s aan je zijde is het helemaal buitengewo­on.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium