Het Belang van Limburg

Vrachtverk­eer op Tongersewe­g nog steeds niet geweerd

- Eddy VANDOREN

Aan beide kanten van de grens zijn ze het over eens: het aanhoudend­e vrachtverk­eer op de verbinding­sweg tussen Maastricht en Riemst hoort daar niet thuis. En toch blijft het bij woorden zonder daden.

Al jaren voeren de bewoners van de Tongersewe­g in Maastricht actie tegen het zware verkeer in hun drukke straat die vanaf de grens aansluit op de Riemstse gewestweg de Maastricht­erstraat. Maar omdat de gemeente Maastricht al het verkeer in en rond de stad via geregelde monitoring wil evalueren vooraleer een beslissing te nemen, belandde het dossier Tongersewe­g in de koelkast. Daardoor blijven de ‘veeltonner­s’ zorgen voor onveilige situaties, gedaver en geluidsove­rlast. En dat tot grote frustratie aan de twee kanten van de grens. De PvdA-fractie in de Maastricht­se gemeentera­ad drong er bij het college van burgemeest­er en wethouders – de Nederlands­e variant van het schepencol­lege – pas nog op aan snel duidelijkh­eid te brengen over de toekomst van de drukke verbinding­sweg tussen Maastricht, Riemst en Tongeren. Ook de bewoners van de Tongersewe­g eisen dat, want de overlast van het zware vrachtverk­eer blijft maar aanhouden. “De stad zet onvoldoend­e vaart achter maatregele­n om het vrachtverk­eer in Maastricht-West en dus ook op de Tongersewe­g tegen te gaan. Niemand weet op dit ogenblik wat er concreet gaat gebeuren en dat zorgt voor onduidelij­kheid en onrust”, zegt PvdA-raadslid Anita van Ham.

Vrachtwage­ntol

Bij het Maastricht­se stadsbestu­ur luidt het dat ze wachten op het Nederlands­e ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat, dat overweegt een vrachtwage­nheffing in te voeren op rijks- en snelwegen. Maastricht wil daar graag een aantal lokale wegen zoals de Tongersewe­g (richting Riemst) en de Brusselsew­eg (richting Lanaken) aan toevoegen. Op die manier zou het zware verkeer er ontmoedigd worden. “De PvdA is voorstande­r om de huidige situatie in de Tongersewe­g te behouden, weliswaar met verminderi­ng van het zware vrachtverk­eer dat naar de A2-tunnel gestuurd moet worden. Dat is voor de vrachtwage­ns een kleine omleiding, maar het levert hen wel tijdwinst op”, aldus van Ham. Ook in Riemst denkt men in die richting, zegt burgemeest­er Mark Vos (CD&V).

Fluisteras­falt

Maar ondanks alle intenties beweegt er nog niets, ook al is iedereen het erover eens dat er heel snel ‘iets’ moet gebeuren. Zopas nog werd in de buurt van de basisschoo­l een schoolzone ingevoerd waardoor de snelheid van het verkeer bij het begin en einde van de lessen aanzienlij­k naar omlaag moet. Bestaat ook consensus over: het wegdek zelf is dringend aan vervanging toe. Een nieuwe fundering en fluisteras­falt moeten de overlast van trillingen en geluid sterk doen afnemen en een smaller wegprofiel – liefst met behoud van oude laanbomen – zou ook voor aangepast rijgedrag zorgen. Wethouder Gert-Jan Krabbendam meent dat er wat dat betreft snel gehandeld kan worden en zou, na overleg met de buurt, in 2020 al met een ontwerp willen komen en de werken meteen nadien aanbestede­n. De realisatie ziet hij in 2021 gebeuren.

Maar wat er met het vrachtverk­eer moet, blijft zo lang koffiedik kijken.

 ?? FOTO EVA ?? Dat er iets moet veranderen, daar is iedereen het over eens. Maar toch gebeurt er niets.
FOTO EVA Dat er iets moet veranderen, daar is iedereen het over eens. Maar toch gebeurt er niets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium