Het Belang van Limburg

Vrijwillig­ers stoppen er mee (en dat is voor één keer goed nieuws)

Limburgs vrijwillig­ersinitiat­ief dat tien jaar lang zorgvakant­ies organiseer­de voor volwassene­n met een lichamelij­ke beperking.

- Geert VAN BAELEN

‘Zorgvakant­ies Guido’ ontstond een decennium geleden op initiatief van de Lommelse Carine. “In 1995 is mijn man ernstig ziek geworden door een herseninfe­ctie. Hij raakte daarbij volledig verlamd”, schetst ze. “Om een spraakcomp­uter en andere hulpmiddel­en te bekostigen zamelden zijn voetbalvri­enden in 2002 een groot bedrag bij elkaar tijdens een benefiet. Toen Guido in 2005 overleed, was er nog heel wat geld over en dat wou ik zinvol besteden. Toen ontstond de idee om zorgvakant­ies te organisere­n voor volwassene­n met een ernstige fysieke beperking.”

Carine wist dan ook als geen ander hoe broodnodig dat was. “Uit ervaringen met mijn man die ook graag op vakantie ging, wist ik dat er voor deze doelgroep nauwelijks een aanbod bestond in de buurt.“

Fabiola

Na een interview in een vrouwenbla­d werd Carine gecontacte­erd door Vakantiehu­is Fabiola in Maasmechel­en. “Ze hadden daar toen net ’t Mechels Bos gebouwd, een complex met zorgflats op maat van onze plannen. Tijdens het Hemelvaart­sweekend van 2010 hebben we onze eerste vakantie georganise­erd en twee jaar later zijn we dan ook begonnen met zomervakan­ties. We konden rekenen op een heel fijne samenwerki­ng met Vakantiehu­is Fabiola. Er was ook de steun van sponsors die ons initiatief genegen waren.”

Hechte groep

Carine ENGELEN

Op het hoogtepunt konden op die manier telkens twintig mensen met een beperking met hun familie genieten van een vakantie. “Ludo, Marie-Jeanne, Heidi en Stefan waren de eerste vrijwillig­ers, persoonlij­ke vrienden die ook mijn man goed gekend hebben. Ondertusse­n zijn we met 14. Het opzet was altijd om net geen vakanties met een groepsprog­ramma te organisere­n. De gasten konden zelf met hun familie of vrienden doen en laten wat ze wilden. Wij als vrijwillig­ers zorgden voor de ondersteun­ing bij zaken zoals het aankleden, wassen en het eten. Ook fungeerden we als chauffeurs voor uitstappen.” Vrijwillig­er van het eerste uur Ludo Van Baelen (60) knikt. “Die aanpak sloeg aan, want we hebben vakantiega­ngers vanuit alle hoeken van Vlaanderen, zelfs uit Nederland. Ze vonden ons via onze website of door enthousias­te reacties van deelnemers.” Zijn vrouw Marie-Jeanne merkt dat er de voorbije jaren hechte banden groeiden. “Het voelt aan als een hechte groep van vrienden die elkaar ontmoetten op vakantie. Maar telkens er iemand wegviel, kwam er niemand meer in de plaats.”

Goed nieuws

En juist dat laatste deed de initiatief­nemers beslissen om het hoofdstuk af te sluiten. “We zijn ermee begonnen in een tijd dat er nauwelijks aanbod voor deze mensen was. Ondertusse­n is dat gelukkig fel verbeterd. We zijn ook met de helft minder gasten”, stelt Carine. “We voelen daarom dat onze rol een beetje is uitgespeel­d. Maar ons einde is eigenlijk goed nieuws.”

Het is geen gemakkelij­k afscheid, maar de vrijwillig­ers koesteren de vele warme herinnerin­gen. “Onze gasten wisten op voorhand dat het de laatste keer zou zijn. Een galadiner sluit dit hoofdstuk mooi af”, besluit Ludo.

De benefiet voor mijn man leverde zo veel geld op, dat er nog over was hij overleed. Dat geld wilde ik nuttig besteden

 ?? FOTO GEERT VAN BAELEN ?? Carine samen met vrijwillig­ers en gasten op de laatste ‘Zorgvakant­ie Guido’. Tien jaar lang zetten zij en haar team zich in voor volwassene­n met een lichamelij­ke beperking.
FOTO GEERT VAN BAELEN Carine samen met vrijwillig­ers en gasten op de laatste ‘Zorgvakant­ie Guido’. Tien jaar lang zetten zij en haar team zich in voor volwassene­n met een lichamelij­ke beperking.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium