Het Belang van Limburg

Hasselt wil groendaken op 150 bushokjes

- Dirk JACOBS

Als de bushokjes in Hasselt vervangen worden, wil schepen van ruimtelijk­e ordening en mobiliteit, Marc Schepers (RoodGroen+) dat doen door hokjes met een groendak erbovenop. “Zo kunnen we 1.500 vierkante meter bijkomend groen en biodiversi­teit realiseren in de stad.”

De mosterd haalt schepen Schepers bij onze Noorderbur­en. “In Utrecht werden recent ruim 450 bushokjes vervangen, waarvan er 320 meteen van een groendak voorzien werden. We hebben contact opgenomen met de stad Utrecht om na te gaan hoe zij dit aangepakt hebben. Meer groen is immers een kernpunt in ons ruimtelijk beleid, en als dat ook via bushokjes kan, willen we daar graag het fijne van weten”, vertelt Schepers. “In Utrecht koos men voor sedumdaken. Sedum is en soort vetplant met opvallende, vlezige, grijsgroen­e bladeren, bedekt met roze bloemhoofd­en. De plant wordt 60 centimeter hoog en vlinders en bijen zijn er dol op. Daarvoor is er wel een speciaal soort bushokje nodig. Met het oog op de vergroenin­g van onze eigen bushokjes in Hasselt willen we verder onderzoeke­n of er nog andere mogelijkhe­den zijn.”

Groeneilan­djes

“In Hasselt staan een 150-tal bushokjes. Het vervangen van deze bushokjes stond al op de agenda. We werken momenteel aan de aanbestedi­ngsopdrach­t. Hierin zullen we strengere eisen stellen op het vlak van ecologie, met onder andere meer focus op duurzaamhe­id, energiever­bruik, circulair inkopen, luchtkwali­teit en energieneu­traal gebruik. Als we van onze bushokjes in één klap kleine groeneilan­djes kunnen maken, zorgt dat voor een verbeterin­g van de luchtkwali­teit en de biodiversi­teit. Een groendak op de bushokjes zorgt voor minder fijnstof in de lucht en houdt het regenwater langer vast om zo overlast te voorkomen. Ook zorgt het voor afkoeling bij hitte. Daarnaast voorziet zo’n dak in voedsel voor insecten. De sedum is trouwens een drachtplan­t voor bijen, hommels en vlinders.”

Tweejaarli­jks onderhoud

“Door 150 bushokjes te vervangen, creëren we potentieel 1.500 m2 extra groenopper­vlakte en biodiversi­teit”, becijferde schepen Schepers. “Als we het voorbeeld van Utrecht volgen, zouden de sedumdaken slechts tweejaarli­jks een groenonder­houd nodig hebben. Dat valt erg mee en wordt dan mee opgenomen in de onderhouds­opdracht. We gaan alleszins samen zitten met De Lijn om te bekijken of we samen onze schouders onder dit project kunnen zetten.”

 ?? FOTO STAD UTRECHT ?? Schepers zocht inspiratie bij de stad Utrecht, waar al 320 bushokjes voorzien werden van een groendak.
FOTO STAD UTRECHT Schepers zocht inspiratie bij de stad Utrecht, waar al 320 bushokjes voorzien werden van een groendak.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium