Het Belang van Limburg

Hasseltse woonzorgce­ntra bieden acht plaatsen voor combinatie dagzorgcen­trum en kortverbli­jf

- Dirk JACOBS

De twee Hasseltse woonzorgce­ntra Hogevijf in het Stadspark en de Banneuxwij­k bieden elk vier plaatsen aan waar senioren die nog thuis of bij familie wonen tijdelijk terecht kunnen. Daarmee combineren ze activiteit­en in het dagzorgcen­trum met een verblijf van korte duur in het woonzorgce­ntrum.

“We willen vooral mantelzorg­ers de kans geven om tot rust te komen”, zegt schepen van senioren Lies Jans (N-VA). “Daarbij gaat het om senioren die vaak al ons dagzorgcen­trum bezoeken om dan ’s avonds weer naar huis te keren. Daaraan willen we deze service nog toevoegen. Op die manier behouden de senioren de structuur die ze overdag gewoon zijn en wordt die gekoppeld aan een 24-uurshuisve­sting en zorgverlen­ing in onze beide woonzorgce­ntra. Zo kunnen we ons streven om zorg op maat te verlenen nog verfijnen. En de combinatie kost de betrokken persoon niets extra.”

Logistiek

“Het is een kwestie van logistiek goed alles voor mekaar te hebben”, zegt Miguel Porta van HogeVijf. “De maaltijden moeten voorzien worden en uiteraard ook de zorg, zoals de medicijnen. Dat moet allemaal goed op elkaar afgestemd zijn, en daar letten we dan ook heel erg op.”

“Ik kom twee dagen per week naar de dagzorg”, vertelt de bijna 97-jarige, maar bijzonder kranige Melanie Quintens uit Hasselt. “Voor de rest kan ik terecht bij mijn dochter, waar ik minstens vier avonden of middagen mee aan tafel kan schuiven. Maar ook zij heeft recht op vakantie, en daar heb ik alle begrip voor. Ik ken hier al heel wat volk door mijn eerdere bezoeken hier omdat mijn man in het woonzorgce­ntrum verbleef, maar die is helaas recent overleden. Ik denk trouwens dat ik zo oud geworden ben door blijvend onder de mensen te komen.”

 ?? FOTO DJ ?? Melanie Quintens.
FOTO DJ Melanie Quintens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium