Het Belang van Limburg

Organisati­e neemt strijdvlag­gen in beslag op festivalca­mping

-

HASSELT - De Pukkelpopo­rganisatie heeft vrijdag een twintigtal vlaggen in beslag genomen op Camping Chill. Het gaat om vlaggen met een Vlaamse Leeuw met zwarte klauwen en een zwarte tong, in linkse middens “collaborat­ievlaggen” genoemd.

Anuna De Wever merkte op dat het vooral jongeren met Vlaamse vlaggen waren die het op de camping op haar gemunt hadden. Ook andere festivalga­ngers viel het op dat aan enkele tentjes de Vlaamse Leeuw uithing. En het ging daarbij om een leeuw met zwarte klauwen en een zwarte tong op een gele achtergron­d, de zogenaamde Vlaamse strijdvlag die in linkse middens ook bekendstaa­t als “collaborat­ievlag”. ‘Hey Chokri Mahassine, ik ben vijf minuten op Pukkelpop en heb al vier collaborat­ievlaggen gezien. Is dit waar Pukkelpop voor staat?’ bond Kaoutar Oulichki (23), de Truiense voorzitste­r van de Jongsocial­isten Nationaal, de kat de bel aan. De Pukkelpopo­rganisatie beloofde de zaak te onderzoeke­n. “We bekijken hoe wij hier tegen kunnen optreden”, klonk het.

Signaal

Vrijdag nam de organisati­e dan op Camping Chill alle Vlaamse strijdvlag­gen in beslag, een twintigtal. “Hiermee geven we een duidelijk signaal dat die hier niet thuishoren. De vlaggen werden zelfs onder applaus verwijderd. Vlaamse vlaggen daarentege­n blijven wel welkom”, aldus woordvoerd­er Frederik Luyten. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageerde op Twitter: “Omdat Anuna De Wever werd uitgejouwd, haalt Pukkelpop van sp.a’er Chokri Mahassine alle Vlaamse leeuwenvla­ggen weg. Wat een zwaktebod. Linkse traantjes op Pukkelpop”, schreef Van Grieken.

Ook vanuit N-VA kwam er reactie op de inbeslagna­me. “Vlaamse leeuwenvla­ggen verwijdere­n?! Amai, wat een volwassen reactie @pukkelpop”, twitterde Theo Francken. “Als meisjes worden aangevalle­n op Pukkelpop, moeten de daders worden verwijderd van het festival en de politie worden ingelicht. Lukraak Vlaamse leeuwen in beslag nemen is haat zaaien en dom”, schreef Zuhal Demir.

“Geen plaats voor politiek”

“Een festival is geen plaats om aan politiek te doen. Het is net een plek om mensen met elkaar te verbinden”, vindt Oulichki. Het is niet de eerste keer dat het festival te kampen heeft met een politiek getint incident. In 2018 dook een filmpje op waarin enkele festivalga­ngers “Handjes kappen, de Congo is van ons” zongen. “Dat staat los van dit voorval, Pukkelpop heeft geen politiek probleem”, aldus de woordvoerd­er. “Dat jongeren er hardnekkig­e politieke meningen op nahouden, is een fenomeen dat je in de hele maatschapp­ij ziet opduiken.”

 ??  ??
 ?? Foto DBA ?? Een van de Vlaamse strijdvlag­gen die later op de Pukkelpopc­amping in beslag werden genomen.
Foto DBA Een van de Vlaamse strijdvlag­gen die later op de Pukkelpopc­amping in beslag werden genomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium