Het Belang van Limburg

Italië rouwt om wielerlege­nde Felice Gimondi

Felice Gimondi

- Jan-Pieter DE VLIEGER

De ‘Gazzetta dello Sport’ zei het vrijdagavo­nd heel stellig: een van de grootste Italiaanse renners aller tijden is overleden. Felice Gimondi kreeg een hartaanval toen hij aan het zwemmen was op Sicilië. Hij zou in september 77 jaar zijn geworden. “Een echte seigneur”, zegt oud-ploegmaat Johan De Muynck. “Als mens, als coureur en als ondernemer.”

Felice Gimondi was vrijdag in badplaats Giardini Naxos aan het zwemmen toen hij plots onwel werd. Een hartaanval, volgens de Gazzetta dello Sport. Hoewel redders onmiddelli­jk bij hem waren, kon geen hulp meer baten. Zijn overlijden komt heel onverwacht. Hij viel in 2014 zwaar bij een fietstocht, maar verkeerde verder in een uitstekend­e gezondheid. Gimondi komt ook uit een bijzonder sterk geslacht: zijn moeder - die postbode was en haar zoon leerde fietsen op haar ‘bestelfiet­s’ - overleed pas in 2013, op 104-jarige leeftijd. Generatieg­enoten herinneren zich Gimondi als een bijzonder aimabel mens. “Zachtaardi­g”, zegt Roger De Vlaeminck. “Iemand waar ik echt goed mee overeen kwam.” Johan De Muynck noemt hem “een seigneur met aristocrat­ische allure”. In Bergamo woonde hij op een prachtig landgoed, dat helemaal in dat beeld paste. “Hij had een oude cementfabr­iek omgebouwd tot een klein kasteeltje”, zegt De Muynck. “Dat paste bij hem. Hij had stijl in alles wat hij deed: als mens, als coureur en later als ondernemer.”

Over het talent van Gimondi bestaat unanimitei­t: “Een van de allergroot­ste renners die er geweest zijn”, zegt Roger De Vlaeminck. Zijn palmares is quasi volledig: hij won in 1965 - nota bene als neoprof - de Ronde van Frankrijk. Bij die overwinnin­g hoort een anekdote die het zakeninsti­nct van Gimondi toen al openbaarde: omdat hij voordien al de Giro had gereden, wilde Gimondi alleen starten in de Tour als manager Luciano Pezzi zijn loon verdrievou­digde. Wat ook gebeurde. “Hij heeft altijd een uitstekend instinct gehad voor zaken”, zegt De Muynck. “Na zijn carrière is hij in de verzekerin­gen

Geboorteda­tum:

jaar)

Nationalit­eit: Bijnamen:

Italiaan

De Buizerd van Bergamo, De aristocraa­t

1965-1979 Salvarani (1965-1972), Bianchi-Campagnolo (1973-1977), Bianchi-Faema (1978-1979)

Actief als wielrenner: Ploegen:

Palmares: Grote rondes:

29/09/1942 (76

3x Ronde van Italië, 1x Ronde van Frankrijk, 1x Ronde van Spanje

Eendagswed­strijden:

1x MilaanSanr­emo, 1x Parijs-Roubaix, 2x Ronde van Lombardije, 2x Parijs-Brussel, 2x Italiaans kampioen, 1x wereldkamp­ioen

gegaan. En geen kantoortje zoals wij dat hier kennen, hè. Hij heeft een heel netwerk uitgebouwd. Samen met de Italiaanse doelman Dino Zoff. Gimondi deed Bergamo, Zoff Brescia.”

De Muynck won in 1978 de Giro d’Italia als ploegmaat van Gimondi. Ook dat was een verhaal van zakeninsti­nct. “We begonnen op gelijke voet aan die Giro”, zegt De Muynck. “Maar ik kwam vroeg in het roze. Geen probleem voor Gimondi. Hij zei meteen: Vanaf nu rijd ik voor u. Gimondi had aandelen bij Bianchi. Hij snapte dat het niet slecht zou zijn voor de verkoop van de fietsen dat een Belg die Giro won. Hij was heel rationeel. Een gentleman ook wel.”

Concurrent buiten categorie

Het belette Gimondi niet om zelf ook een onwaarschi­jnlijk palmares bij elkaar te rijden. Eén keer Tour en Vuelta, drie keer de Giro. De laatste keer in 1976, in de nadagen van zijn carrière. Ook in het eendagswer­k excelleerd­e Gimondi: hij won Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije. In de Ronde van Vlaanderen eindigde hij in 1969 tweede. Die editie werd gewonnen door de renner waar Gimondi altijd tegenaan liep: Eddy Merckx.

In 2015 vertelde Gimondi heel openlijk hoe zeer de drie jaar jongere Merckx zijn carrière had bepaald. Hij had het over de Ronde van Catalonië in 1968, toen hij ineens besefte dat hij met een rivaal buiten categorie te maken had die eigenlijk niet te kloppen was. “We hadden elkaar een hele week bestookt”, zo vertelde Gimondi. “Reed ik lek, dan viel Merckx aan. Reed hij lek, dan demarreerd­e ik. Tot hij mij klopte in de laatste tijdrit. Daar ben ik kapot van geweest. Het was de eerste keer dat hij mij versloeg in een chrono. Ik kon er niet van slapen. Samen met mijn kamergenoo­t Giancarlo Ferretti ben ik rondjes gaan wandelen op het strand. Echt waar, twee jaar heb ik afgezien van die nederlaag. Maar toen heb ik ingezien: qua karakter kan ik met hem wedijveren, maar zijn motor is nog iets groter.”

Het is de enige kritiek die Gimondi in zijn glorieuze carrière heeft gehad: dat hij zich te makkelijk neerlegde bij de suprematie van Merckx. Zelf weerlegde hij dat evenwel met klem en verwees hij graag naar het WK in Montjuïc in 1973, toen hij Merckx en bij uitbreidin­g de hele Belgische ploeg klopte. Over dat WK gaat het verhaal dat Merckx en Gimondi het

 ??  ??
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Italiaans kampioen Felice Gimondi en wereldkamp­ioen Eddy Merckx. Gimondi had sportief de pech een generatieg­enoot te zijn van de moeilijk te kloppen Merckx.
Foto PHOTO NEWS Italiaans kampioen Felice Gimondi en wereldkamp­ioen Eddy Merckx. Gimondi had sportief de pech een generatieg­enoot te zijn van de moeilijk te kloppen Merckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium