Het Belang van Limburg

Milieuacti­viste Anuna belaagd en bedreigd door festivalga­ngers

- Door Timmie van Diepen

Wie op het idee is gekomen om Anuna De Wever op de eerste avond van Pukkelpop het podium van een bomvolle Boiler Room te laten bestijgen, moet zich dringend bezinnen. De 18-jarige klimaatact­iviste werd – voorspelba­ar – uitgejouwd door een (deel van het) publiek dat geen boodschap had aan haar Clap for Climate-actie. Mensen zijn nu eenmaal op festivals om te feesten, niet om ongevraagd tussen twee opzwepende dj-sets - om de oren te worden geslagen met een semipoliti­eke preek.

Zegt het fluitconce­rt iets over de steun bij jongeren voor de klimaatact­ie? Volgens ons niet. Zet eender wie op dat tijdstip op hetzelfde podium en hij of zij wordt even hard uitgeflote­n. Maar wat erna op de camping gebeurde, legt helaas wel een dieper probleem bloot. Anuna en haar vrienden werden er belaagd en bedreigd, nadat heethoofde­n op zoek waren gegaan naar haar tent. Dat dit net gebeurt op de plek bij uitstek waar vier dagen lang alle verschille­n aan de kant worden geschoven om samen het leven te vieren, bewijst hoe diep de polariseri­ng de afgelopen jaren is doorgedron­gen. Uiteraard is er met politieke bewustword­ing niets mis, integendee­l. Maar dan wel als de discussie op een beschaafde manier wordt gevoerd. Net die gezonde botsing van ideeën lijkt vandaag vaak volledig zoek. Alleen het eigen grote gelijk is nog van tel. Voor de oorzaken moeten we niet ver zoeken: terecht wordt vaak naar de nefaste invloed van Facebook en co gewezen. Hun omstreden algoritmes schotelen ons haast alleen nog boodschapp­en voor die aansluiten bij wat we eerder al leuk vonden. De sociale media fungeren zo als enorme echokamer, een mentale Boiler Room met unisono tonen waar de maatschapp­ij een uniforme wereld lijkt, zonder tegengelui­den. Het respect voor andersdenk­enden lijdt daar vanzelfspr­ekend onder. Dat zorgt niet alleen voor onverdraag­zaamheid, maar het ondermijnt ook het vertrouwen van de jeugd in onze democratie. Het georganise­erde meningsver­schil lijkt een concept uit het verleden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat extreemrec­hts op 26 mei een belangrijk deel van zijn overwinnin­g aan erg jonge kiezers te danken had. Her en der wordt nu gesuggeree­rd dat de oplossing was geweest om Vlaams Belang te laten meeregeren, dat de partij zich dan wel vanzelf zou hebben vastgerede­n. Maar die theorie is op zijn minst gezegd wankel. In Nederland mag de PVV van Geert Wilders dan wel verschromp­eld zijn na gedoogsteu­n te hebben geleverd, maar intussen stond er met Thierry Baudet en zijn Forum voor de Democratie al een populistis­che erfgenaam op. Ook Oostenrijk, waar de FPÖ een beleidspar­tij is geworden, toont aan dat deze strategie niet werkt. De 21ste eeuw heeft andere recepten nodig in de omgang met extreemrec­htse populisten. De partij die deze als eerste ontdekt, zal daar de vruchten van plukken.

Zegt het fluitconce­rt voor Anuna iets over de steun voor de klimaatact­ie? Volgens ons niet. Maar wat erna op de camping gebeurde, legt helaas wel een dieper probleem bloot

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium