Het Belang van Limburg

Een jaar werk en 40.000 euro kosten... en dan wordt kunstwerk verbrand

-

Wie de carrière van Tom Herck een beetje volgt, weet dat zijn werk zelden onbesproke­n blijft. “Na mij worden er meestal comités opgericht”, lacht hij. Dat was zo in Sint-Truiden, waar de afbeelding van Adolf Hitler op zijn betonnen kaartenhui­s in het verkeerde keelgat schoot. En dat was zo in Borgloon, waar zijn werk ‘Holy Cow’, een gekruisigd­e koe in polyester, volgens tegenstand­ers ronduit misplaatst was in de kerk van Kuttekoven.

Of ‘The Wall’ evenveel stof zal doen opwaaien op Burning Man is nog even afwachten. Op het kunstfesti­val dat elk jaar eind augustus uit de woestijn van Nevada verrijst, zijn ze immers al een en ander gewoon. Met zijn unieke locatie, sprookjesa­chtige kunstwerke­n en buitenaard­se sfeer is Burning Man wellicht het mafste festival ter wereld (zie kader onderaan).

Zandstorme­n

In 2006 plaatste Jan Kriekels van de Diepenbeek­se radiatoren­fabrikant Jaga samen met kunstenaar Arne Quinze zijn voetafdruk op Burning Man. Dertien jaar later treedt Tom Herck in hun voetsporen. “Ik ben lang met de voorbereid­ing bezig geweest. Bij Burning Man waren ze meteen enthousias­t over mijn voorstel, alleen dacht ik aanvankeli­jk met papier-maché te werken, wat gezien de mogelijkhe­id op zandstorme­n niet haalbaar was. Dus is het hout geworden. Maar om de hele logistiek vanuit België te regelen was een hele klus.” Vrijdag zijn Herck en zes kompanen op het vliegtuig gestapt met als bestemming de bloedhete Black Rock Desert in Nevada. “Van San Francisco rijden we met huurwagens naar Reno. Daar hebben we een hal gehuurd om een paar dagen te bouwen aan onze constructi­e.

Dan gaat alles per truck naar

Black Rock City (de nederzetti­ng die elk jaar in de woestijn verrijst voor Burning Man, nvdr.). Van 21 tot 25 augustus hebben we tijd om alles te assemblere­n, voordat Burning Man van start gaat.”

Het werk waarmee Tom Herck neerstrijk­t op Burning Man heet ‘The Wall’ en kun je misschien het best omschrijve­n als een houten paard van 8 meter hoog dat met zijn hoofd naar een 12 meter lange muur gericht is. “De muur is een verwijzing naar de muur die Donald Trump wil bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico”, zegt Herck. “Het paard is een piñata, symbool van Mexico.” Zo’n piñata is een figuur van papier-maché dat gevuld is met snoep of speelgoed. Op feestjes mogen kinderen er met een stok tegen slaan om de inhoud te bemachtige­n. “Tijdens het festival zullen we bezoekers vragen om T-shirts af te staan om het paard kleurrijk te versieren, zoals een piñata.”

Maar het paard van Tom Herck doet onvermijde­lijk ook denken aan het paard van Troje. “Sommige mensen zien migranten ook als een potentieel gevaar dat je beter niet binnenhaal­t.” Cadeau of gevaar, dat laat Herck in het midden. “De inhoud van mijn paard blijft leeg. Dat mag iedereen zelf invullen. Het werk is niet pro of contra Trump. Ik ben geen activist maar een kunstenaar. Al vind ik het wel belangrijk om maatschapp­elijke thema’s aan te snijden en de vinger op de wonde te leggen.”

Hippiegedo­e

Voor Tom Herck wordt het de eerste keer Burning Man, een festival dat tot de verbeeldin­g spreekt. “Ik heb weinig verwachtin­gen. Ik laat het graag over me heen komen. Ik ben zelf niet zo fan van hippiegeve­rbranding doe, maar het is absoluut een superlocat­ie en een van de weinige plekken waar je zo’n werk kan bouwen. En de vrije geest en het idyllische van Burning Man spreken me dan wel weer aan.”

Jan Hendrix, die Hercks ontwerp technisch op punt heeft gesteld en mee naar Nevada reist, heeft wel ervaring. “Hij was er dertien jaar geleden ook bij toen Jan Kriekels deelnam aan Burning Man. De zes mensen die meegaan, heb ik in de loop van de voorbereid­ing allemaal toevallig ontmoet. Voor de bezoekers zal het zeven dagen feest en muziek zijn, maar voor ons wordt het toch in de eerste plaats werken.”

In vlammen op

Burning Man heeft zijn naam niet gestolen. Na een week gaat zowat het halve festival in vlammen op. Ook ‘The Wall’ wordt op 30 augustus in de assen gelegd. “Burning Man hanteert de stelregel dat er achteraf geen spoor van het festival mag achterblij­ven. Daar zijn ze heel streng in. Ook de voorschrif­ten voor die verbrandin­g zijn heel strikt”, zegt Herck. “Alleen al om de veiligheid­sperimeter te bewaken hebben we 45 mensen nodig. We logeren met ons groepje in kamp Amberdust, waar zo’n zeventig man verblijft, voornameli­jk uit Litouwen. Zij gaan ons helpen bij de verbrandin­g.” En dan gaat een jaar voorbereid­ing en een behoorlijk­e investerin­g in rook op. Met spijt in het hart? “Ik kom uit de graffitiwe­reld”, zegt Herck. “Daar zijn creaties ook nooit blijvend. Maar we gaan wel goed documenter­en tijdens het festival. En de

T-shirts zullen we voor de verwijdere­n. Daar wil ik achteraf nog iets mee doen.”

Bloed

Tom Herck draagt de kosten - “zo’n 30.000 à 40.000 euro” - grotendeel­s zelf. “Budgetten hebben me nooit tegengehou­den”, zegt hij. “Desnoods verkoop ik mijn auto om iets te realiseren. Als ik iets wil verwezenli­jken, moet het uit mijn systeem. Als je het met een zuivere en pure ingesteldh­eid doet, ben ik ervan overtuigd dat er iets positiefs uit voortkomt.”

Burning Man ziet hij als een noodzakeli­jke nieuwe stap. “Ik kies altijd voor projecten die mijn bloed sneller doen stromen. Ik vind het belangrijk om niet in mijn safety zone te blijven hangen. Uit je comfortabe­le omgeving stappen kan veel voldoening geven en zelfs verslavend werken. Als kunstenaar ben je uiteindeli­jk als een komiek die op het podium stapt en zijn grap vertelt. Het kan altijd dat er niemand lacht. Maar dat heeft me nooit doen twijfelen.” Herck ziet Burning Man ook als een kans om overzee te gaan. “Ik wil niet eeuwig in België blijven plakken.” Het ultieme streefdoel? “Documenta in Kassel, het Louvre, de Biënnale van Venetië… Waarom niet? In het verleden heb ik nog dingen gerealisee­rd die onmogelijk leken en veel tegenstand kenden. Ik heb gemerkt dat als je de juiste focus legt, geen excuses zoekt en je verantwoor­delijkheid neemt, alles mogelijk is.”

“De muur is een verwijzing naar de muur die Donald Trump wil bouwen tussen de Verenigde Staten en Mexico”

Tom Herck

 ??  ??
 ?? FOTO ??
FOTO
 ?? FOTO TOM HERCK ?? The Wall.
FOTO TOM HERCK The Wall.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium