Het Belang van Limburg

Voorzitter belooft dat opvolger Brys geen Japanner wordt

- ONTSLAG BRYS Door Pieter Vanlommel

David Meekers verschafte als enige tekst en uitleg, daags na het ontslag van Marc Brys. De spelers kregen allemaal een spreekverb­od opgelegd door de club. Op een geïmprovis­eerde persconfer­entie duidde de STVV-voorzitter het stopzetten van de samenwerki­ng met de Antwerpse trainer.

Aan een tafeltje in de hoek van de kantine van het jeugdcompl­ex, daar deed Meekers het uitgebreid­e relaas van de afgelopen bewogen weken op Stayen. De voorzitter van STVV had net de voltallige spelersgro­ep toegesprok­en en uitgelegd waarom Brys niet langer hun trainer was. Maandagavo­nd omstreeks 22.30 uur eindigde zo een turbulente periode met een trieste anticlimax: het ontslag van Marc Brys.

Allereerst, hoe zijn jullie tot dat drastische besluit gekomen?

David Meekers: “Ondanks het onevenwich­t in de spelersker­n werden er toch wedstrijde­n gewonnen. Die werden dan op het conto van Brys geschreven. Maar bij verlies werd er met een verwijzend­e vinger naar het bestuur gewezen. Die teneur zette zich steeds nadrukkeli­jker voort. Een tweetal weken geleden drukte onze CEO zijn vertrouwen nog uit in de coach maar dat veranderde weinig aan de situatie. Integendee­l. De coach bleef alsmaar meer zijn frustratie uiten en zijn houding van de laatste weken was eigenlijk één grote middenving­er naar het bestuur. Hij geloofde niet meer in het project. En als je een nagel in het hout klopt en er maar blijft op kloppen, dan beschadig je het hout.”

De weinig verhullend­e flirt met KRC Genk bleek de spreekwoor­delijke druppel?

“Die openlijke bekentenis voor de tv-camera nadat hij de gesprekken met Genk tegenover ons altijd ontkend had… we vielen van onze stoel. Het was het eerste duidelijke teken van gebrek aan respect tegenover de club. Tegenover het project dat we samen hadden opgestart ook. Dit was hetzelfde als zeggen ‘geef me maar mijn ontslag’. Er hing een negatieve sfeer, de supporters lieten hun ongenoegen blijken. Dat was voordien nooit gebeurd. We moesten wel ingrijpen.”

Hoe kijkt u als voorzitter terug op het anderhalf seizoen met Marc Brys?

“Toen we Brys aanstelden, gaven we hem een driejarig contract met een duidelijk idee. We wilden groeien als club en in het derde jaar play-off 1 bereiken. Vorig seizoen maakten we een goede start en misten we nipt PO1 maar dit seizoen ontbrak de continuïte­it.”

Veel liep natuurlijk in de voorbereid­ing al mis. Versterkin­gen op de verkeerde posities werden aangetrokk­en en die kwamen ook nog eens te laat toe.

“Er zijn fouten gemaakt, dat geef ik toe. Voor het seizoen werden er door de trainer en het bestuur lijstjes gemaakt en er werden namen op gekleefd. Over sommige spelers was er snel een consensus, over andere niet. De spelers die beide partijen wilden, zijn om verschille­nde redenen niet gekomen. Maar in het transferbe­leid is de verantwoor­delijkheid van de coach even groot als die van het bestuur. Hij heeft zijn zeg kunnen doen bij iedereen die de revue is gepasseerd, ook al waren het niet zijn eerste keuzes.”

Het niet vervangen van Tomiyasu blijkt nu de grootste blunder te zijn…

“Je kan wel posities vervangen, maar geen spelers. Een speler als Tomiyasu is een zeldzaamhe­id. Maar het klopt, in verdedigen­d opzicht missen we pionnen. We stonden dicht bij twee straffe transfers maar we waren te laat. Daar hebben we uit geleerd.”

Het zou een goed signaal richting de fans zijn om nu te communicer­en dat die lacune in de wintermerc­ato zal worden opgevuld.

“Dat heb ik ook aan onze CEO gesuggeree­rd. En hij beloofde dat te zullen doen.”

Communicat­ie blijft een heikel punt. Brys liet meermaals uitschijne­n dat er sinds de zomer nauwelijks of geen interactie was met het bestuur.

“Andre Pinto (technisch directeur, nvdr.) heeft Brys verschille­nde keren proberen te bereiken. Maar hij nam zijn telefoon niet op en hij belde niet terug. Ook ik heb Marc Brys nooit gehoord. Om te communicer­en, moet je met twee zijn…”

Een thema dat bij de supporters leeft, is de nationalit­eit van de nieuwe coach. Zij vrezen dat de club nog meer zal vervreemde­n met een Japanse trainer aan het roer.

“Tja, toen we Marc Brys voorstelde­n was er ook veel speculatie over een buitenland­se trainer. Ik kan de fans al geruststel­len en zeggen dat het geen Japanner zal worden. Ik bemoei mij niet met het sportie

ve verhaal. Maar ik heb alleszins geen enkel signaal opgevangen dat het die richting uit gaat.”

Aan welk profiel moet de nieuwe trainer voldoen?

“We zoeken een ervaren coach die onze competitie kent. Iemand die onbevangen en met veel goesting in dit project wil stappen. Deze club wil gestaag groeien en op termijn eigen jeugdspele­rs laten doorgroeie­n. Om die reden hebben we het budget voor de jeugdwerki­ng flink verhoogd. Hopelijk levert dat vroeg of laat op. En tot die tijd zullen we een coach moeten hebben die het maximale uit zijn spelersker­n kan halen.”

Zoals Marc Brys dat deed.

“Klopt. Ik heb nog altijd veel respect voor Marc Brys. Hij maakte van Yohan Boli een topspits, van Jordan Botaka een echte leider. Maar dit seizoen slaagde hij er niet in om bepaalde jongens te laten doorgroeie­n of naar een hoger niveau te tillen. Ik blijf ook met een wrang gevoel zitten over de manier waarop dit ontslag tot stand is gekomen.”

Tot Brys’ opvolger gevonden is, neemt Nicky Hayen het roer over?

“(knikt) Nicky is supergemot­iveerd om dat te doen en hij kent de groep door en door. Het programma dat hem en STVV te wachten staat is niet van de poes. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat hij deze groep zo goed mogelijk kan klaarstome­n richting Genk.”

Mogen we daaruit concludere­n dat hij in de derby op de bank zit?

“We gaan niet in allerijl een nieuwe trainer aanstellen. Onze CEO is trouwens de komende drie dagen in het buitenland. Dat we geen kandidaten achter de hand hebben, is het beste bewijs dat we niet uit waren op een ontslag van Brys. Maar we moesten wel ingrijpen.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? David Meekers: “Om te communicer­en, moet je met twee zijn. Brys nam zijn telefoon niet op en belde niet terug.”
FOTO DICK DEMEY David Meekers: “Om te communicer­en, moet je met twee zijn. Brys nam zijn telefoon niet op en belde niet terug.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium