Het Belang van Limburg

Alle trajectcon­troles vanaf voorjaar 2020 operatione­el

Alle 110 trajectcon­troles langs Vlaamse gewestwege­n zullen vanaf maart-april 2020 operatione­el zijn. De technische problemen zijn van de baan. Dat meldt volksverte­genwoordig­er Marino Keulen (Open Vld).

- VEILIG VERKEER BRUSSEL Door Guy Thuwis

Trajectcon­troles zijn veel effectieve­r tegen overdreven snelheid in het verkeer omdat ze over langere afstanden controlere­n. Minder dan de helft van de 110 trajectcon­troles op de gewesten autosnelwe­gen werkt echter omdat er technische problemen zijn. De federale politie heeft te weinig licenties om de data van de ANPR-camera’s te kunnen verwerken. Dat probleem is nu opgelost omdat de gewestelij­ke verwerking­scentra de licenties kunnen gebruiken. Dat heeft Keulen vernomen van zijn partijgeno­te, minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Er is geen juridisch bezwaar meer dat de licenties naar de gewesten gaan. Eind deze maand worden de ANPR-camera’s met automatisc­he nummerplaa­therkennin­g voort getest en nadien zal de volledige keten van trajectcon­troles uitgetest en gehomologe­erd worden”, weet Keulen. In maart-april 2020 moet het hele systeem operatione­el zijn. Daarna

kunnen bijkomende locaties eenvoudige­r toegevoegd en sneller in dienst genomen worden. “Overdreven snelheid is een killer in het verkeer en trajectcon­troles hebben hun effect bewezen om de mentalitei­t van de weggebruik­ers te sturen”, motiveert Keulen het schild van ANPR-camera’s.

De cijfers staan in de recentste verkeersve­iligheidsb­arometer van Vias. Van januari tot en met september 2019 stierven in onze provincie 34 mensen ter plaatse na een ongeval. Dat zijn er drie meer dan de 31 verkeersdo­den in dezelfde periode vorig jaar. De slachtoffe­rs die later stierven in het ziekenhuis zijn in deze cijfers niet meegeteld. Ondanks die hogere dodentol daalde het aantal letselonge­vallen - met gewonden en/of doden - dit jaar met 8 procent, van 2.225 naar 2.051.

Bij de Belgische cijfers valt dezelfde trend op: er waren tot en met september 17 procent meer verkeersdo­den dan in de eerste negen maanden van 2018, terwijl het aantal letselonge­vallen daalde.

“Ongevallen worden ernstiger, dat is een vaststaand feit”, zegt Stef Willems, woordvoerd­er van Vias. “Maar daar is geen eenduidige verklaring voor. Mogelijke oorzaken zijn dat mensen sneller rijden, dat er meer zware voertuigen betrokken zijn bij ongevallen en dat het vaker om oudere en bijgevolg kwetsbaard­ere slachtoffe­rs gaat.”

Jonge chauffeurs

Uit de cijfers blijkt bovendien dat bestuurder­s jonger dan 24 jaar dit jaar vaker betrokken raakten bij dodelijke ongevallen dan vorig jaar. In 2018 vielen tot en met september 37 verkeersdo­den bij ongelukken met jonge chauffeurs, in 2019 maar liefst 63. “Een belangrijk­e nuancering hierbij is dat de jongeren het ongeval niet altijd veroorzaak­t hebben”, zegt Willems. “Ze zijn er enkel bij betrokken. Jongeren zitten ook niet vaker dronken achter het stuur dan vroeger, blijkt uit onze cijfers. Maar we zien wel dat meer bestuurder­s drugs hebben gebruikt, wat een verklaring kan zijn voor deze cijfers.”

Limburg is een uitzonderi­ng als het gaat om verkeersdo­den op de

ONGEVALLEN­CIJFERS

HASSELT

Door Olivier Simons

“Ongevallen worden ernstiger. Mogelijke oorzaken zijn dat mensen sneller rijden, dat er meer zware voertuigen bij betrokken zijn, en dat slachtoffe­rs vaak ouderen zijn” Stef Willems Verkeersin­stituut Vias

autosnelwe­gen. In België steeg dat aantal: al 77 doden dit jaar tegenover 57 doden in 2018. In onze provincie viel er tot en met september nog geen dode op de snelweg. Vorig jaar waren er dat twee.

Kortessem

Nog een opvallende conclusie: van de 372 Belgische verkeersdo­den stierven 188 mensen in de auto. Opmerkelij­k meer dan vorig jaar, toen 150 bestuurder­s of passagiers omkwamen. In Limburg ging het in 2018 om 10 doden, en dit jaar kwamen al 16 slachtoffe­rs om in de wagen. Dat laatste cijfer wordt wel beïnvloed door het ongeval in Kortessem, waar op zaterdag 6 juli 2019 vijf jongeren omdan kwamen toen hun auto tegen een gevel reed. Motorrijde­rs daarentege­n raakten dit jaar minder vaak betrokken bij letselonge­vallen in onze provincie, een daling van 25 procent. Bij voetganger­s gaat het om een daling van 12 procent. In andere delen van het land is de situatie vaak nog dramatisch­er in Limburg. In Wallonië stierven er dit jaar 27 procent meer mensen in het verkeer dan vorig jaar, in Antwerpen maar liefst 41 procent meer.

“Hoe dan ook stevenen we in België af op ruim 600 verkeersdo­den voor heel 2019, zowel ter plaatse als in het ziekenhuis”, vreest Willems. “Zeker de eerste zes maanden van dit jaar waren catastrofa­al, de zomermaand­en waren iets minder dodelijk. De doelstelli­ng van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) om het aantal doden tegen 2020 te beperken tot 420 per jaar, lijkt nog veraf. Het is dus evident dat de verkeersve­iligheid hoog op de agenda moet staan.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Op 6 juli 2019, een zwarte zaterdag, kwamen zeven mensen om het leven op Limburgse wegen. In Kortessem stierven vijf jongeren bij één ongeval.
FOTO TOM PALMAERS Op 6 juli 2019, een zwarte zaterdag, kwamen zeven mensen om het leven op Limburgse wegen. In Kortessem stierven vijf jongeren bij één ongeval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium