Het Belang van Limburg

Twee jaar voor verkrachti­ng en aanranding minderjari­ge

Vlaanderen­s bekendste Uroloog Bo Coolsaet (80) kreeg gisteren vier jaar cel, waarvan twee jaar effectief, voor de verkrachti­ng en aanranding van een minderjari­g meisje dat bij hem in behandelin­g was.

- ZEDENFEITE­N ANTWERPEN Dirk Coosemans

Coolsaet stond in Antwerpen terecht voor de veelvuldig­e aanranding en verkrachti­ng van een minderjari­g meisje. In 2006, het slachtoffe­r was toen vijftien jaar oud, kreeg ze urologisch­e klachten. Hoewel artsen niets konden vinden, stuurden haar ouders haar naar Bo Coolsaet, een kennis van hen. Maar daar kreeg het meisje een vreemde behandelin­g. Coolsaet bracht meermaals zalf in bij het meisje met een “trilappara­at”. “Hij kreeg er een erectie van”, zo verklaarde het slachtoffe­r. Tegenover de politie zei ze ook dat de dokter haar billen en borsten aanraakte en haar kuste in de hals. Ze voelde zich zo beschaamd dat ze niets durfde te zeggen tegen haar ouders, die meestal in de wachtzaal zaten terwijl hun dochter bij Coolsaet was. In 2009 ging ze voor de laatste keer op consultati­e.

Notities

“Het trilappara­atje is een soort massagetoe­stel zonder enige medische functie”, liet de rechter uitzoeken. Coolsaet beweerde dat hij het 35 jaar geleden op een beurs kocht. Hij zou er driehonder­d vrouwen mee “behandeld” hebben en van sommigen had Coolsaet ook genoteerd dat ze er seksueel opgewonden van raakten. “Speurders vonden het toestellet­je vooral terug op pornosites”, aldus de rechter. In de medische literatuur heeft het nul referentie­s, zo blijkt uit de expertenve­rslagen. Coolsaet zou zijn behandelin­gen ook begonnen zijn zonder eerst een diagnose te stellen. “Frappant voor iemand die zichzelf nochtans wereldfaam toemeet. De eindconclu­sie van de rechter was striemend: “De feiten zijn laakbaar, verwerpeli­jk en uiterst traumatise­rend voor het slachtoffe­r. De beklaagde misbruikte op schromelij­ke wijze zijn functie als arts om zijn eigen seksuele lusten te botvieren op een jong meisje in volle seksuele ontwikkeli­ng. Zij stond als jonge patiënte in een totaal ondergesch­ikte positie tegenover de zelfverkla­arde expert. De feiten zijn niet alleen schokkend voor de patiënte maar ook voor de gehele samenlevin­g die een groot vertrouwen moet kunnen koesteren in de medische wereld.” Coolsaet zat vooroverge­bogen en hoorde het aan. “Ik vind slechts één straf gepast: de zwaarste”, aldus de rechter. Coolsaet kreeg uiteindeli­jk vier jaar cel, waarvan twee jaar effectief. Hij moet een schadeverg­oeding betalen en verliest ook zijn burgerrech­ten voor tien jaar. In die periode moet hij zich ver van minderjari­gen houden. Hij mag onder meer geen les geven of volgen. Het slachtoffe­r, haar vriend en ouders, tot tranen bewogen, vielen mekaar in de armen toen ze het verdict hoorden.

Enkelband

Van zijn effectieve celstraf van twee jaar zal de tachtigjar­ige arts in principe een deel echt in de gevangenis moeten uitzitten. Seksuele delinquent­en met minderjari­ge slachtoffe­rs zijn uitgeslote­n van de gunst van een enkelband. In de wandelgang­en viel te vernemen dat Coolsaet, afhankelij­k van een psychosoci­aal rapport, tot de helft van die twee jaar in de gevangenis zal moeten doorbrenge­n alvorens hij vervroegd of met enkelband kan vrijkomen.

Zover komt het voorlopig niet want de dokter gaat in beroep, laat zijn raadsman Kris Luyckx weten. “We zijn zeer verrast door de uitspraak. Dit is een zwart-witdossier met believers en non-believers. De rechtbank zat duidelijk in het kamp van de eerste groep.” De zaak is overigens ook een opmerkelij­ke nederlaag voor het parket, dat de vrijspraak vroeg voor de dokter.

Zijuitgang

Advocate Christine Mussche, die opkwam voor het minderjari­ge slachtoffe­r reageert tevreden op de uitspraak. “De waarheid is naar boven gekomen. Ik kreeg al veel sms’jes en mails van andere slachtoffe­rs, gewone mensen en ook politici, over dit vonnis. Er lopen inderdaad nog verschille­nde klachten tegen de arts en het valt dus niet uit te sluiten dat er nog rechtszake­n volgen. Anderzijds is er ook angst bij de slachtoffe­rs om het op te nemen tegen deze man, die ze voordien ongenaakba­ar achtten. Afwachten.”

Volgens de rechter zijn er onlangs nog minstens drie klachten geweest voor seksueel misbruik tegen Coolsaet. Twee daarvan gaan over het gebruik van het “triltoeste­l”. Coolsaet wilde gisteren geen commentaar geven en verdween via een zijuitgang uit de rechtszaal.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Coolsaet wilde gisteren geen commentaar geven en verdween via een zijuitgang uit de rechtszaal.
FOTO PHOTO NEWS Coolsaet wilde gisteren geen commentaar geven en verdween via een zijuitgang uit de rechtszaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium