Het Belang van Limburg

Iedereen minimum 1.500 euro pensioen

-

FEDERALE FORMATIE BRUSSEL

De nota’s van informateu­r Paul Magnette (PS) waarover hij praat met tien mogelijke regeringsp­artners, zijn stilaan aan het uitlekken. Ook deze krant kon die inkijken.

De uitgelekte teksten zijn uiteraard niet definitief en de nota’s worden nog elke dag aangepast, zo reageert de woordvoerd­er van Magnette. Wij konden de versie van 18 november inkijken, maar ook die nota geeft aan waar de informateu­r naartoe wil.

Zo staat in de tekst dat de officiële pensioenle­eftijd 67 jaar blijft, maar je kan ook op 65 jaar met pensioen gaan op voorwaarde dat je 42 jaar hebt gewerkt. Tegen 2024 wordt het minimumpen­sioen ook opgetrokke­n tot 1.500 euro voor zowel zelfstandi­gen, ambtenaren als loontrekke­nden. Voorwaarde is wel dat je een volledige loopbaan achter de rug hebt. Magnette had al eerder gezegd dat er een consensus was over het optrekken van de laagste pensioenen.

Remgeld afschaffen

De sociale uitkeringe­n worden geleidelij­k aan verhoogd tot boven de armoedegre­ns. De vorige regering wilde dat ook al, maar is daar niet in geslaagd. Ook opvallend: de sociale rechten worden geleidelij­k aan geïndividu­aliseerd. Dat zal een grote impact hebben op het budget en dus wordt dit ook gespreid over een aantal legislatur­en. Wie samenwoont, verliest daardoor dus niet meteen een deel van zijn of haar uitkering.

In de gezondheid­szorg wil Magnette het remgeld afschaffen voor bezoeken aan huisartsen, tandartsen en psychologe­n. De ziekenhuiz­en zullen geen ereloonsup­plementen meer mogen aanrekenen, ze worden wel gecompense­erd.

75 procent aan het werk

Magnette wil veel meer mensen aan het werk. Tegen het einde van de legislatuu­r moet dat 75 procent zijn, momenteel is dat 71 procent. Om de klimaatdoe­lstellinge­n te bereiken zal vooral ingezet worden op energie en mobiliteit. In de NMBS moet fors geïnvestee­rd worden. De salariswag­ens moeten vanaf 2030 “zero emissie”-voertuigen zijn (zie onder). De regering wil een Europese vliegtaks steunen en er is sprake van een interfeder­aal carpoolpla­n. Tegelijker­tijd komen er energieche­ques voor wie zijn factuur niet kan betalen.

De kernuitsta­p in 2025 zal worden nageleefd en uitgevoerd. De regering zal binnen drie maanden na de start bepalen welke alternatie­ven noodzakeli­jk zijn voor de bevoorradi­ngszekerhe­id.

Wat de asielpolit­iek betreft: asielaanvr­agen moeten sneller behandeld worden. Uitgeproce­deerde asielzoeke­rs thuis oppakken zal niet mogelijk zijn, minderjari­gen mogen niet opgesloten worden.

De informateu­r pleit ook voor een federale kieskring. De Senaat wil hij vervangen door een assemblee van door het lot uitgekozen burgers.

Voor de Europese verkiezing­en wil hij stemrecht vanaf 16 jaar. Magnette zei maandag al dat hij meer middelen wil voor politie en justitie, dat staat ook in zijn nota.

Het verminderd­e btw-tarief van 6 procent voor de afbraak en de heropbouw van gebouwen, zal worden uitgebreid tot heel België.

Door Liliana Casagrande

 ?? FOTO ISOPIX ?? De uitgelekte teksten geven alvast aan waar Paul Magnette naartoe wil met zijn formatiege­sprekken.
FOTO ISOPIX De uitgelekte teksten geven alvast aan waar Paul Magnette naartoe wil met zijn formatiege­sprekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium