Het Belang van Limburg

Aandeelhou­ders Selexion pikken verkoop aan Connect+ niet

- AANKOOPORG­ANISATIE WOMMELGEM Door Dominiek Claes

Maandag 18 november, half tien ’s avonds. Euronics Belgium, de aankoopgro­epering van de meer dan tweehonder­d elektrowin­kels die onder de paraplu van Selexion in ons land en Luxemburg opereren, kondigt triomfante­lijk een “doorgedrev­en samenwerki­ng” aan met Connect+. Dat is het samenwerki­ngsplatfor­m van een duizendtal zelfstandi­ge elektrohan­delaars die opereren onder merknamen zoals Exellent, Expert en Compuverga­dering deals.

De twee willen de krachten bundelen om samen de Belgische nummer één te worden in de markt van tv, audio, elektro, multimedia, IT-hardware en sanitair. De verenigde groep zou samen meer dan 1.400 winkelpunt­en tellen, en alle bestaande merknamen zouden worden ondergebra­cht onder de koepel van Connect+. Connect+ maakt op zijn beurt deel uit van Group Heylen van de Kempense ondernemer Wim Heylen.

Met de rug tegen de muur

De talrijke aandeelhou­ders en elektrohan­delaren die aangeslote­n zijn bij de coöperatie Selexion moeten die maandagavo­nd net niet van hun stoel gevallen zijn. Ze kregen nauwelijks twee dagen op voorhand een uitnodigin­g voor de

waar het nieuws hen zou verkondigd worden. Het was géén aandeelhou­dersvergad­ering, maar een “commerciël­e vergaderin­g”, zo wordt gestipulee­rd in kringen van advocaten. Die avond krijgen ze er het plan voor de intensieve samenwerki­ng met Connect+ voorgescho­teld. “Zeg maar door de strot gejaagd”, aldus een aangeslote­n handelaar die liever anoniem blijft. Ze kregen zwijgplich­t opgelegd en mogen niet met de pers praten. “Wij stonden met de rug tegen de muur. Over het plan kon niet gestemd worden, omdat het geen aandeelhou­dersvergad­ering betrof. We zijn gewoon voor een voldongen feit geplaatst.”

Van moetens

Na de ‘vergaderin­g’ wordt het persberich­t over de voorgenome­n

samenwerki­ng met Connect+ uitgestuur­d. Daarin wordt ook melding gemaakt van het mogelijk ontslag van 41 medewerker­s op de hoofdzetel van Euronics Belgium in Wommelgem. Het huwelijk met Connect+ komt er blijkbaar niet uit liefde, maar eerder uit bittere noodzaak. Volgens de jaarrekeni­ng van 2018 sleept Euronics Belgium nog altijd een gecumuleer­d verlies van 1,4 miljoen euro over de jongste jaren mee. In juridische kringen worden grote vraagteken­s gezet bij het ‘eigengerei­de’ optreden van de raad van bestuur van Selexion. “Een beslissing, die een dergelijke grote impact heeft op de organisati­e, moet de raad van bestuur zonder verpinken ter goedkeurin­g voorleggen aan de aandeelhou­ders”, zo klinkt het bij een aantal advocaten. Zij onderzoeke­n alvast of juridische stappen mogelijk zijn.

Goede huisvader

Maar volgens de woordvoerd­er van Euronics/Selexion heeft de raad van bestuur wel degelijk volgens de geijkte procedures gehandeld. “De raad van bestuur heeft als een goede huisvader gehandeld en heeft in eer en geweten de best mogelijke beslissing genomen. De aandeelhou­ders hoefden hier inderdaad niet over te stemmen. Met deze deal is de toekomst veilig gesteld. Bovendien, niemand is verplicht om over te stappen naar de nieuwe organisati­e. Iedereen is vrij.” De woordvoerd­er wijst er ook op dat de onvrede wellicht te maken heeft met een aantal (gewezen) aandeelhou­ders die zelf een alternatie­f op poten hebben gezet. “Bovendien hebben we al een aantal regionale informatie­rondes georganise­erd, waar een meerderhei­d de deal positief onthaald heeft.”

Een juridische strijd

Maar het ongenoegen bij een aantal aandeelhou­ders van Selexion zit blijkbaar nog veel dieper. Een aantal handelaars probeert via juridische weg al geruime tijd onder het juk van Selexion uit te geraken. “Maar ze maken het ons niet gemakkelij­k, wij zitten daarover al een jaar in een juridische strijd met Selexion verwikkeld”, getuigt een van hen. Andere handelaars verwijten de organisati­e “het veel te breed te laten hangen”, wat uiteraard moet betaald worden via de al krappe marges van de elektrohan­delaars. Nog anderen zien het pessimisti­sch in. “We worden verplicht om met Connect+ in zee te gaan. Maar onder welke voorwaarde­n? Een wurgcontra­ct? Selexion zal wellicht een stille dood sterven.”

Een enkele aandeelhou­der wil het toch opnemen voor de geviseerde raad van bestuur van Selexion, al was hij zelf niet aanwezig op de beruchte vergaderin­g van vorige week maandag. “Ik heb nog geen uitgewerkt­e versie gezien, maar naar wat ik heb vernomen zal de deal met Connect+ op het vlak van voorwaarde­n zelfs beter zijn voor de handelaren. Bovendien slaan we met deze deal ook de digitale snelweg op.”

 ?? FOTO
JAN VAN DER PERRE ?? Een huwelijk uit bittere noodzaak? Op de hoofdzetel van Selexion verdwijnen alvast 41 jobs.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een huwelijk uit bittere noodzaak? Op de hoofdzetel van Selexion verdwijnen alvast 41 jobs.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium