Het Belang van Limburg

Meer dodelijke ongevallen

-

Van januari tot en met september 2019 stierven in Limburg 34 mensen bij een verkeerson­geval. Dat zijn er drie meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks die hogere dodentol daalde het aantal ongevallen met gewonden met 8 procent, van 2.225 naar 2.051. “De verkeerson­gevallen worden wel ernstiger”, zegt Stef Willems van het verkeersin­stituut Vias. “Mogelijke oorzaken zijn dat mensen sneller rijden, dat er meer zware voertuigen betrokken zijn bij ongevallen en dat het vaker om oudere, kwetsbaard­ere slachtoffe­rs gaat.”

Alle bedrijfswa­gens volledig elektrisch of op waterstof, in ieder geval met nul emissies.. Dat is het nobele plan van federaal informateu­r Paul Magnette. Het fiscaal voordeel blijft alleen behouden voor bedrijfswa­gens die niets uitstoten. Eén bedenking toch: zouden de hele dure Tesla’s en andere elektrisch­e luxewagens ook nog van het voordeel kunnen genieten?

Voor de groene partijen klinkt het plan van het PS-kopstuk allicht als muziek in de oren, voor de Vlaamse partijen is het misschien een middel om de bedrijfswa­gen – die vooral in Vlaanderen rijdt – op lange termijn te redden en electoraal onschadeli­jk te maken. Hoe eerbaar het ook is, toch heeft het plan van Magnette veel weg van een vaatwasmac­hine die de propere vaat een tweede wasbeurt geeft. Bedrijfswa­gens zijn immers nu al een efficiënt instrument in de vergroenin­g van het wagenpark. Bedrijfswa­gens verjongen het wagenpark en beantwoord­en aan de meest actuele milieunorm­en. Ruim 80 tot 90 procent van de nieuwe elektrisch­e auto’s wordt ingeschrev­en op naam van een bedrijf. Wie vandaag de car policy bekijkt van een modern bedrijf, zal vaststelle­n dat er fors wordt ingezet op auto’s met een lage CO2-uitstoot. Mensen die elektrisch willen rijden maar terugdeinz­en voor de vooralsnog dure aankoop, krijgen door het systeem van bedrijfswa­gens net dat laatste duwtje in de richting van een e-auto. Het bedrijfswa­genpark wordt ook zonder plan Magnette meer en meer elektrisch.

De elektrisch­e bedrijfswa­gen zal ons helpen om de klimaatdoe­lstellinge­n te halen, maar de impact is beperkt. Bedrijfswa­gens vormen amper 11 à 12 procent van het totale wagenpark. Men mag bovendien niet vergeten dat ook elektrisch­e auto’s CO2 veroorzake­n. Ook andere sectoren zullen over de brug moeten komen.

Bij wijze van nevenschad­e treft het plan van Magnette ook de hybride en aardgasaut­o, uitgereken­d het soort auto’s dat wordt gekozen door mensen die milieuvrie­ndelijk willen rijden, maar volledig elektrisch nog niet aandurven. Als de volgende regering echt iets wil doen aan de vergroenin­g van het wagenpark, maar dat is de verantwoor­delijkheid van alle regeringen, dan zou ze beter eens kijken waarom de elektrisch­e auto nog altijd maar een fractie uitmaakt van de totale autoverkoo­p. Terwijl de Vlaamse regering onlangs de premie voor de aankoop van elektrisch­e auto’s voor particulie­ren heeft afgeschaft, werd ze in Duitsland fors verhoogd. Volgens mobiliteit­sorganisat­ie VAB is het gebrek aan infrastruc­tuur (laadpalen) de grootste hinderpaal bij de verkoop van de e-auto. Helaas was een echt beleid rond groene mobiliteit, met een plan en een visie op lange termijn, zoals in Nederland en Scandinavi­ë, tot nu toe in ons land niet aan de orde.

Reacties: dekern@hbvl.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium