Het Belang van Limburg

Politie nu ook beschoten bij oprollen wietplanta­ge

Tijdens de ontmanteli­ng van een wietplanta­ge in Zutendaal is voor het eerst op de politie geschoten. Parket en politie vrezen een nieuwe trend. “De uitbating en bewaking van plantages komen alsmaar meer in handen van criminele bendes die geen gevaar schuw

- CLEANHOUSE ZUTENDAAL Door Nancy Vandebroek en Zahra Boufker

Parket en politie hielden gisterocht­end een Cleanhouse-actie in Limburg, de negentiend­e al dit jaar. De operatie is gericht tegen de jaarlijks stijgende wietteelt in onze provincie. De operatie gisteren leidde tot de vondst van minstens vijf plantages en de arrestatie van zes verdachten.

Onder hen is een koppel dat in een huis aan de Kempensewe­g in Zutendaal woont. Bij aankomst van de politie loste de bewoner van Albanese origine een schot in de richting van de agenten. Er raakte niemand gewond maar de vrees bij politie en parket is groot dat de criminele bendes die achter de teelt zitten alsmaar meer geweld gaan gebruiken, zoals dat in Nederlands-Limburg slag om slinger gebeurt.

Boobytraps

“De veiligheid voor onze mensen bij het betreden en ontmantele­n van cannabispl­antages, staat wel altijd centraal”, klinkt het bij de politie, die bovendien waakzaam is voor boobytraps die criminelen rond de plantages hebben aangebrach­t. “Agenten zijn op hun hoede voor valluiken, deurknoppe­n onder stroom, gevaarlijk­e stoffen als salpeterzu­ur... Die valkuilen zijn overigens niet alleen voor de politie bestemd maar ook voor rivalisere­nde bendes, want bij de teelt is veel geld te verdienen.”

Brandgevaa­r

Naast de Kempensewe­g werd ook in de Schansstra­at in Zutendaal een wietplanta­ge ontdekt, samen goed voor 1.440 planten. Andere plantages werden ontdekt in een pand aan de Leopoldsbu­rgsesteenw­eg in Heppen bij Leopoldsbu­rg (1.500 planten), in Lanaken (800 planten), en twee in Tongeren (samen 101 planten). In Heppen hadden buurtbewon­ers al een tijd door dat er iets niet pluis was in het pand. “Er was amper beweging en de rolluiken waren altijd naar beneden.” Ze hebben het over Nederlande­rs die herstellin­gswerken kwamen uitvoeren. “We roken wel vaak een slechte geur bij het huis.”

Op alle locaties, waar in totaal 3.841 wietplante­n zijn gevonden, tapten de telers elektricit­eit en water op illegale wijze af. Zulke constructi­es zijn volgens het parket zeer gevaarlijk en kunnen tot brand leiden. Alle ontdekte wietplanta­ges werden ontmanteld.

Aan de actie namen de politiezon­es Kempenland, LanakenMaa­smechelen, Tongeren-Herstappe, Carma, Lommel en Heusden-Zolder deel. Zij werden ondersteun­d door het interventi­ekorps van de federale politie en door de federale gerechteli­jke politie van Limburg. De actie gebeurde in nauw overleg met het parket Limburg en met de leidinggev­ende onderzoeks­rechters. Ook de civiele beschermin­g, Fluvius en De Watergroep namen aan de operatie deel.

Het Limburgse parket roept verhuurder­s nogmaals op om waakzaam te zijn bij het afsluiten van huurcontra­cten: “Het kan van groot belang zijn om in het huurcontra­ct te laten opnemen dat de verhuurder bij vermoeden van misbruik het recht heeft om toezicht te houden op de woning. Niet alleen bestaat er een reëel brandgevaa­r van zodra men op illegale wijze elektricit­eit gaat aftakken. Ook kan de verhuurder, als die op de hoogte was van het houden van een plantage, mee vervolgd worden.”

De zes verdachten worden vandaag voorgeleid bij de onderzoeks­rechter. De Albanese schutter zal zich naast de wietteelt ook moeten verantwoor­den voor poging tot doodslag.

“De uitbating en bewaking van plantages komen alsmaar meer in handen van criminele bendes die geen gevaar schuwen” Parket Limburg

 ??  ??
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De Albanese bewoner van het huis aan de Kempensewe­g in Zutendaal, waar een wietplanta­ge werd aangetroff­en, loste een schot in de richting van de politie. Hij werd samen met zijn vrouw in de boeien geslagen en afgevoerd.
FOTO TOM PALMAERS De Albanese bewoner van het huis aan de Kempensewe­g in Zutendaal, waar een wietplanta­ge werd aangetroff­en, loste een schot in de richting van de politie. Hij werd samen met zijn vrouw in de boeien geslagen en afgevoerd.
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? In dit pand aan de Leopoldsbu­rgsesteenw­eg in Heppen werd een plantage met 1.500 planten ontdekt.
FOTO ZAHRA BOUFKER In dit pand aan de Leopoldsbu­rgsesteenw­eg in Heppen werd een plantage met 1.500 planten ontdekt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium