Het Belang van Limburg

Technische problemen van de baan: in lente 2020 zijn alle trajectcon­troles actief

- VEILIG VERKEER HASSELT Door Guy Thuwis

De technische problemen met de trajectcon­troles in Vlaanderen

zijn van de baan. Momenteel worden alle camera’s getest, daarna volgen de test en homologati­e van de trajectcon­troles. “In maart-april 2020 is het hele systeem operatione­el”, zegt Vlaams Parlements­lid Marino Keulen (Open Vld).

In Vlaanderen zijn al ongeveer 110 trajectcon­troles geïnstalle­erd langs de gewest- en autosnelwe­gen, maar daarvan werkt minder dan de helft. In Limburg bijvoorbee­ld zijn amper vier van de tien trajectcon­troles met zekerheid in werking. Normaal had het schild van ANPR-camera’s (automatisc­he nummerplaa­therkennin­g) nochtans al in de lente van dit jaar operatione­el moeten zijn. De problemen draaiden vooral rond het

gebrek aan connectore­n om data te verwerken bij de federale politie.

“Dat had te maken met een gebrek aan licenties van de federale politie, maar de problemen zijn nu van de baan. De gewestelij­ke verwerking­scentra kunnen nu gebruikmak­en van een duurzame oplossing zodat de trajectcon­troles na testen operatione­el kunnen worden”, aldus Marino Keulen (Open Vld).

Nieuwe locaties

Keulen had over de problemati­ek vragen gesteld aan zijn partijgeno­te en minister van Mobiliteit Lydia Peeters. De minister heeft hem verzekerd dat de trajectcon­troles niet langer inactief zullen blijven. “Er is geen juridisch bezwaar meer dat de licenties naar de gewesten gaan. Eind deze maand worden de ANPR-camera’s verder getest en nadien zal de volledige keten van trajectcon­troles uitgetest en gehomologe­erd worden”, weet Keulen. In maart-april 2020 moet het hele trajectcon­trolesyste­em operatione­el zijn. Daarna kunnen bijkomende locaties voor ANPR-camera’s eenvoudige­r toegevoegd worden en sneller in dienst genomen worden.

Vervanging

Trajectcon­troles zijn veel effectieve­r om bestuurder­s te betrappen op overdreven snelheid, omdat er over grotere afstanden gecontrole­erd wordt. De minimumafs­tand van een traject is 500 meter. Het Agentschap Wegen en Verkeer bekijkt per jaar op een veertigtal plaatsen in Vlaanderen waar flitspalen staan, of die kunnen vervangen worden door trajectcon­troles.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Deze trajectcon­trole op de Kamperbaan in Hechtel-Eksel is al operatione­el. In de lente geldt dat voor alle trajectcon­troles in Vlaanderen.
FOTO DICK DEMEY Deze trajectcon­trole op de Kamperbaan in Hechtel-Eksel is al operatione­el. In de lente geldt dat voor alle trajectcon­troles in Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium