Het Belang van Limburg

“Ze hebben ene van ons geraakt”

-

erover. Een brief die ‘perfect’ gemaakt was. Er zijn de nodige aanwijzing­en dat hij door Raf of Mario opgesteld is, op basis van info van iemand uit de entourage van Muzaffer.”

De avond van de moord was Muzaffer met velen in de buurt geweest, in een café in Eisden. Verdachte bewegingen waren er zeker, met auto’s die af en aan reden en veel telefoontj­es. Achteraf zou blijken dat dit veel te maken had met een cannabispl­antage die net in Peer was opgerold.

Piste Ronge en van Geene

Waarop de nieuwe piste: Shane en Brian. Via een originele weg, weliswaar. En pas dik anderhalf jaar na de moord op Hilmi. “De Nederlands­e advocate Sandra C. bood zich aan op ons kantoor. Met belangrijk­e info over de zaak Hilmi”, vertelde Robin Walker (fgp). Haar bron moest geheim blijven, benadrukte ze. Al snel bleek dat Sandra niet alleen advocate was, maar ook de zus van de hoofdverda­chte (en mogelijke opdrachtge­ver) Marcel en de vroegere advocate van een andere opgepakte. “Hilmi zou gevochten hebben voor zijn leven. Inzet was 50.000 euro die niet uitbetaald was, omdat verschille­nde mannen uit Maasmechel­en in de cel zaten. Zoals Silvio.” De tipgever bleek na onderzoek iemand die Marcel in de gevangenis had ontmoet. Zijn naam wordt vandaag nog angstvalli­g geheim gehouden, uit vrees voor represaill­es. “Maar die persoon wees naar Ronge en van Geene.”

In de gevangenis zaten de twee op dat moment al, nadat ze gevat waren bij een mislukte overval op een tankstatio­n in Pelt. Heel geslaagd was het daar niet gegaan: Shane had de glazenwass­er van zijn ladder geduwd, terwijl die daar volop bezig was maar de deuren gingen daarmee niet vlotter open. Na hun vlucht zonder buit waren Ronge en van Geene tegen de omheining van een huis gebotst en snel opgepakt. Terwijl de twee daarvoor hun straf uitzaten, gingen de onderzoeke­rs in de coulissen achter de jonge gasten aan. “We gingen naar de gevangenis om hem te verhoren, normaal zitten ze dan klaar. Maar we kwamen toe en kregen een briefje van Shane: Maak maar een afspraak.”

Colsonband­jes

Fgp’er Stephan Boesman schetste hoe hij in de verhoren vooral een koele en ongenaakba­re Ronge had gezien. “Nooit gezien”, klonk het. Waarop de verdedigin­g protesteer­de dat het niet aan de fgp was om dat soort conclusies te trekken. De vroegere vrienden zouden in de loop van het onderzoek steeds minder liefde voor elkaar overhouden. Brian verklaarde dat Shane losse handjes had, Ronge fulmineerd­e daarop dat hij altijd had gezwegen over de gewelddadi­gheid van van Geene. Voor de speurders is het zonneklaar: de twee hebben een hele spree op hun actief in dat jaar 2012. Samen of met anderen. Van de diefstal van krasloten, een gewelddadi­ge overval op de bewoners van kasteel Vilain XIIII tot de arrestatie in december met inbrekersm­ateriaal, klaargemaa­kte colsonband­jes om iemand snel vast te binden en een pistool in hun auto. De verdedigin­g liet er weinig twijfel over bestaan dat ze vinden dat het onderzoek flinterdun is.

Vooral dan voor van Geene, klonk het van zijn kant. Ook voor Ronge, heette het verderop. De advocaten uitzonderl­ijk op z’n Zwitsers gescheiden door de pleiter voor de slachtoffe­rs. Woensdag krijgen de speurders verder het woord. Een opvallend detail dat ze dinsdag al lieten vallen: Shane - of toch zijn gsm - had zeven maanden voor de moord een berichtje gestuurd naar een vriend: Beest kijk eens op Strooiheid­e 5 in mm. Dat bleek het adres van Raf Aquino. “Die had geen idee waarover dat ging, maar kreeg er wel kippenvel van.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “Ik heb hem altijd in beschermin­g genomen en dan begint hij leugens te vertellen”, klonk Shane Ronge.
FOTO TOM PALMAERS “Ik heb hem altijd in beschermin­g genomen en dan begint hij leugens te vertellen”, klonk Shane Ronge.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium