Het Belang van Limburg

750 zorgverlen­ers roepen parlement op om abortuswet niet te versoepele­n

-

ABORTUS BRUSSEL

750 artsen, vroedvrouw­en, verpleegku­ndigen en andere zorgverlen­ers roepen in een open brief het parlement op af te zien van de plannen om de abortusreg­els te versoepele­n. Ze struikelen erover dat een zwangersch­ap tot 18 weken na de bevruchtin­g afgebroken kan worden.

Al sinds enkele weken is er in de Kamer een ruime paars-groene meerderhei­d om de abortusreg­eling te versoepele­n. Socialiste­n, liberalen, groenen en de PVDA willen de wettelijke termijn om een zwangersch­ap af te breken optrekken tot 18 weken na de bevruchtin­g, in plaats van 12 weken nu. Maar dat gaat te ver voor de 750 zorgverlen­ers. “In dit stadium is de baby bijna levensvatb­aar, op enkele weken na: hij meet 20 centimeter, is gevoelig voor aanraking en geluid”, schrijven ze. “Het is al een vruchtje, met handjes, voetjes en nageltjes. Eerlijk? Dat zo’n foetus geaborteer­d wordt, daar voel ik me slecht bij”, zegt ook Xavier De Muylder, gynaecoloo­g in het Brusselse SintJanzie­kenhuis en een van de onderteken­aars. Bovendien vinden ze dat de verlenging van de termijn “niet aanzet tot verantwoor­delijk seksueel gedrag”.

Ingekorte bedenktijd

Daarom vragen de dokters en verplegers de parlements­leden van het wetsvoorst­el af te zien. Vooral de snelheid waarmee “bepaalde parlements­leden willen vooruitgaa­n” is problemati­sch, vinden ze.

“Dat er in zo’n moeilijk ethisch debat zo weinig overleg is, is schrijnend”, zegt De Muylder. Nog een struikelpu­nt is de bedenktijd die tussen het eerste gesprek en de effectieve ingreep ingekort wordt van zes naar twee dagen. “Het hechtingsp­roces aan het kind gebeurt immers geleidelij­k”, schrijven ze.

Ook het feit dat de ingreep wordt gezien als een gewone medische handeling, stuit tegen de borst. “Vrouwen voelen het niet aan als triviale daad”, aldus dokter De Muylder.

N-VA en CD&V zijn fel gekant tegen het wetsvoorst­el en steunen de briefschri­jvers. “Nu de zorgverlen­ers geïnformee­rd raken, blijkt het draagvlak toch niet zo groot. Zij zitten met enorm veel vragen. Terecht”, zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. “Er is nauwelijks debat gevoerd. Vorige week kon geen enkel parlements­lid mij uitleggen waarom een termijn van 18 weken naar voren wordt geschoven. De keuze voor 12 weken is wel onderbouwd.”

“Ik word woest wanneer we het verwijt krijgen dat we te snel zijn gegaan”, reageert sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée. “Op het einde van de legislatuu­r in april en mei hebben we weken aan een stuk met artsen, abortuscen­tra, begeleider­s, verplegers, juristen en het middenveld gesproken. Die gesprekken hebben geleid tot dat wat nu op tafel ligt.” De Kamercommi­ssie Justitie behandelt de tekst vandaag. Maar dat de wijziging nog voor het einde van het jaar gestemd wordt, is bijzonder klein. “Nochtans is het onze morele plicht een wettelijk kader te creëren voor een kleine groep vrouwen die nu naar Nederland trekt – 462 in 2017 – om een zwangersch­ap te beëindigen”, zegt Carine Vrancken van vzw Luna, de overkoepel­ende vereniging van abortuscen­tra.

 ?? FOTO BELGA ?? “Op 12 weken is het al een vruchtje, met handjes, voetjes en nageltjes. Dat zo’n foetus geaborteer­d wordt, daar voel ik me slecht bij”, zegt gynaecoloo­g Xavier De Muylder, een van de 750 onderteken­aars van de open brief.
FOTO BELGA “Op 12 weken is het al een vruchtje, met handjes, voetjes en nageltjes. Dat zo’n foetus geaborteer­d wordt, daar voel ik me slecht bij”, zegt gynaecoloo­g Xavier De Muylder, een van de 750 onderteken­aars van de open brief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium