Het Belang van Limburg

Magnette wil vanaf 2030 alleen nog elektrisch­e salariswag­ens

-

Paul Magnette wil vanaf 2030 alleen nog ‘nul emissie’-voertuigen fiscale voordelen geven, volgens De Tijd zelfs vanaf 2023. Vanaf dan zullen alleen elektrisch­e wagens of wagens op waterstof in aanmerking komen als bedrijfs- of salariswag­en.

Een van de acht onderwerpe­n waar informateu­r Magnette aan werkt, gaat over duurzaamhe­id. In dat hoofdstuk van zijn nota staat een opmerkelij­k voorstel: de hervorming van de bedrijfs- en salariswag­ens. Die zouden geen CO2 meer mogen uitstoten, toch niet als ze van de fiscale voordelen willen genieten. De andere partijen aan tafel willen niet officieel reageren op “lekken”, maar het ziet ernaar uit dat zich toch een politieke meerderhei­d aan het vormen is rond emissievri­je salariswag­ens.

CD&V/Open Vld

Het voorstel van Magnette lijkt wel een kopie van dat van Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V), die wil al in 2023 starten met nul emissie voor salariswag­ens. Ook Egbert Lachaert (Open Vld) heeft een soortgelij­k plan, al pleiten de liberalen wel voor langere overgangsp­eriode. “Voor werknemers met een bedrijfswa­gen blijft alles hetzelfde”, onderstree­pt de partij. De salariswag­en is een zeer gevoelig onderwerp waarover partijen zeer voorzichti­g communicer­en. Ze zijn namelijk niet vergeten dat dit Groen – wellicht – een flink pak stemmen heeft gekost. Groen wil deze keer ook geen commentaar geven op het voorstel. “Het probleem is dat mensen vandaag in auto’s worden betaald”, zegt Kamerlid Joris Vandenbrou­cke (sp.a). “We hebben fiscale hervorming­en nodig waardoor alles op dezelfde manier belast wordt. Zolang die tax shift niet gebeurt, is het beter om op korte termijn die salariswag­ens tenminste te vergroenen. Alleen los je daar de files niet mee op.”

Klimaatdoe­len

Misschien moet Paul Magnette niet eens zelf naar een consensus zoeken. Want ook in het parlement wordt er gewerkt aan een voorstel. “Ik ben nu samen met Egbert Lachaert een wetsvoorst­el aan het schrijven dat we in december willen bespreken in het parlement”, zegt Jef Van den Bergh. Eens het wetsvoorst­el op tafel ligt, zal iedereen kleur moeten bekennen.

De Bond Beter Leefmilieu reageert alvast enthousias­t. “Die maatregel kan tegen 2030 de helft van de luchtvervu­iling en de CO2emissie­s van het Belgische wagenpark reduceren”, zegt Mathias Bienstman.

“In geen enkel ander land zijn de salariswag­ens zo fiscaal gunstig als in België”, zegt William Todts van Transport & Environmen­t, een ngo die zich op Europees niveau inzet voor een groene mobiliteit. “Maar het is net dankzij dit uitgebreid­e systeem dat je veel vooruitgan­g kan boeken. Die salariswag­ens vergroenen heeft een grote impact.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium