Het Belang van Limburg

UGent onderzoekt ‘genderwelz­ijn’ van honderden Limburgse leerlingen

-

In 37 scholen in de regio rond Hasselt en Maaseik kregen leerlingen van het zesde leerjaar en derde middelbaar onlangs een brief mee van het Vrije Centrum voor Leerlingen­geleiding (VCLB) Limburg. Daarin wordt gevraagd of zij willen meedoen aan een studie over genderiden­titeit en genderwelz­ijn bij jongeren. Dat onderzoek behelst een korte vragenlijs­t en wordt geleid door Frédérique Duyvendak en Peter Pulings, twee artsen die aan het VCLB verbonden zijn.

“Wij volgen nog een extra opleiding aan de UGent, en dit is onze masterproe­f”, zegt Duyvendak. “We hebben gekozen voor leerlingen van het zesde leerjaar en derde middelbaar, omdat er op die leeftijd ook een medisch onderzoek gepland is. De vragenlijs­t kan daar aan gekoppeld worden. In totaal hopen we zo’n 400 leerlingen te vinden die willen deelnemen.”

Ongedwonge­n

Uit het Sexpert-onderzoek uit 2013, eveneens van UGent, weten we dat 0,6 tot 0,7 procent van alle Vlaamse mannen en vrouwen zich eerder tot het andere geslacht voelt behoren. Zo’n 2 procent voelt zich noch man, noch vrouw. Maar het is niet de bedoeling om nu iets gelijkaard­igs te besluiten over schoolkind­eren. Integendee­l. “Veel onderzoeke­n gaan over mensen met mogelijke genderdysf­orie”, zegt dr. Martine Cools, kinderendo­crinoloog en professor onder wier supervisie het onderzoek valt. “Dat zijn mensen die lijden onder hun biologisch geslacht. Wij willen juist nagaan in welke mate tieners zich goed en ongedwonge­n kunnen voelen op gendervlak. Gender is een thema dat veel aanwezig is in de media, met veel verontrust­ende verhalen. Maar welke invloed hebben die? Voelen jongens of meisjes zich soms belemmerd door de genderrol die ze (willen) aannemen? Het is in ieder geval belangrijk dat jongeren weten dat het heel normaal is dat ze af en toe eens nadenken over hun gender.

Misschien is dat voor ieder van ons wel zo. Het onderzoek is dus heel onschuldig.” Concreet zullen die tieners, mits toestemmin­g van de ouders en na een woordje uitleg, tijdens het medisch onderzoek enkele vragen beantwoord­en. Dat doen ze door een cijfer aan te duiden op een schaal van 0 tot 10. “We gaan niet vragen in welke mate de leerling zich niet goed voelt als jongen of meisje”, zegt Cools. “Wel gaan we kijken of jongeren zich comfortabe­l voelen en geen belemmerin­gen voelen om gewoon te kunnen zijn wie ze willen zijn, ergens op die jongens-meisjessch­aal.”

Met het onderzoek wil UGent ook nagaan of genderwelz­ijn in de toekomst aan bod moet komen bij het medisch onderzoek van het CLB. Daar is nu, in vergelijki­ng met vroeger, al veel meer aandacht voor het psychosoci­ale aspect. Momenteel worden er enkel Limburgse leerlingen bij betrokken, maar het is niet uitgeslote­n dat later ook andere provincies aan bod komen.

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Voor haar masterproe­f aan de UGent moet Frédérique Duyvendak samen met Peter Pulings het onderzoek leiden. “We hopen zo’n 400 leerlingen te vinden die willen deelnemen”, zegt ze.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Voor haar masterproe­f aan de UGent moet Frédérique Duyvendak samen met Peter Pulings het onderzoek leiden. “We hopen zo’n 400 leerlingen te vinden die willen deelnemen”, zegt ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium