Het Belang van Limburg

Rel over duizenden euro’s wachtgeld voor Kamerleden

-

NEDERLAND TWEEDE KAMER In Nederland is er ophef over het wachtgeld dat volksverte­genwoordig­ers bovenop hun salaris ontvangen. Vooral de ‘uitkering’ van 37.000 euro voor de fractielei­der van de liberale VVD valt slecht.

Omdat Kamerleden en ministers geen ontslagbes­cherming hebben als ze na verkiezing­en of door de val van een kabinet hun baan verliezen, is er voor hen in Nederland een wachtgeldr­egeling. De voorbije zes jaar maakten 186 gewezen parlements­leden, 18 ex-ministers en 16 oud-staatssecr­etarissen daar gebruik van. In totaal ging het om 24 miljoen euro. Zo kreeg het Kamerlid dat tussen 2012 en 2018 het meest incasseerd­e bijna 470.000 euro, de gewezen bewindsman meer dan 480.000 euro. Hun namen zijn niet vrijgegeve­n.

“Uitgesteld loon”

Je hoeft echter niet werkloos te zijn om riant wachtgeld te krijgen. Uit documenten die de Volkskrant opvroeg, bleek dat een aantal zittende Kamerleden bovenop hun salaris een vergoeding krijgen voor de tijd dat ze lid van de regering of van een lokaal bestuur waren. Zo krijgt Klaas Dijkhoff, huidig fractielei­der van de VVD in de Tweede Kamer, 37.000 euro per jaar voor de tijd dat hij staatssecr­etaris voor Asiel en minister van Defensie (dat laatste slechts een maand) was. Dijkhoffs salaris als Kamerlid bedraagt 115.000 euro plus 22.000 euro vergoeding­en. Dijkhoff liet gisteren weten dat hij recht heeft op het geld: “Verdiend door het werk dat ik heb gedaan, uitgesteld loon.” Bij de andere grootverdi­eners zit ex-burgemeest­er van Maastricht Gerd Leers van CDA die voor zijn jaren als minister van Asiel 350.000 euro wachtgeld kreeg over een periode van vijf jaar. Dat laatste is niet meer mogelijk sinds de regeling tot drie jaar beperkt is.

Een aantal Nederlands­e Kamerleden ziet af van het wachtgeld. Onder hen de Limburgse Liliane Ploumen van de PVDA. “Ik heb het geld niet nodig”, legt ze haar beslissing uit. Een Kamerlid voor GroenLinks zal haar wachtgeld terugbetal­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium