Het Belang van Limburg

Vrij na 36 jaar in cel voor een moord die ze niet pleegden

-

VERENIGDE STATEN GERECHTELI­JKE DWALING

De drie mannen - vijftigers intussen, kaal of met een grijze baard beleefden gisteren hun eerste dag in vrijheid, nadat ze sinds hun zestiende in de gevangenis hadden gezeten. Een dag eerder hadden de aanklagers formeel vastgestel­d dat een andere man de moord op de tienerjong­en had gepleegd waarvoor ze vastzaten. Vervolgens beval een rechter hun onmiddelli­jke invrijheid­stelling.

Jas

Alfred Chestnut, Random Watkins en Andrew Stewart werden op 24 november 1983 - Thanksgivi­ng - gearrestee­rd voor de moord op de 14-jarige Dewitt Duckett, een dag eerder in de hal van een middelbare school in Baltimore. De jongen werd in de nek geschoten, de buit was een jas met een opschrift van de universite­it van Georgetown. Enkele andere scholieren van Harlem Park Junior High hadden de drie als verdachten genoemd omdat een van hen met net zo’n jacket gezien was. Het was toen een uiterst populair kledingstu­k onder tieners, de drie wisten niet dat het slachtoffe­r net zo’n jasje droeg. Ze werden in hun middelbare school opgepakt, niet beseffend dat ze pas een leven later weer vrij zouden komen.

Dat andere scholieren een jongeman - ook een leeftijdge­noot hadden zien wegrennen en een wapen in een vuilnisbak hadden zien dumpen, maakte geen enkele indruk op de speurders.

Tunnelvisi­e

Onderzoek, proces en veroordeli­ng tot levenslang gingen in een sneltreinv­aart. “De speurders en alle betrokkene­n wilden de zaak zo gauw mogelijk van de baan”, zegt Shawn Armbrust van het Mid-Atlantic Innocence Project, dat samenwerkt­e met de Baltimore Conviction Integrity Unit, allebei organisati­es die gerechteli­jke dwalingen trachten recht te zetten. Volgens Armbrust had iedereen die bij de zaak betrokken was “last van tunnelvisi­e”. “Er waren ook heel duidelijk problemen met het bewijsmate­riaal. Bij een confrontat­ie met getuigen werden de drie bijvoorbee­ld niet herkend. Zowel de politie, de aanklagers, de rechters, de juryleden maar ook de verantwoor­delijken van de school, de media en de bredere gemeenscha­p droegen er toe bij dat de drie geen eerlijk proces

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium