Het Belang van Limburg

“Deze opdracht prikkelt me”

-

KUNST HASSELT

Een half jaar nadat Jan Boelen aankondigd­e dat hij het Hasseltse begijnhof zou verlaten om rector te worden aan de Universite­it voor Kunst en Design in het Duitse Karlsruhe, heeft Z33 een nieuwe artistiek directeur. “Ik weet het zelf nog maar een week, maar ik ben er heel blij mee”, zegt Adinda Van Geystelen (48). “Maandag bij de kennismaki­ng met het team heb ik het nog gezegd: ik zie deze functie als een ongelofeli­jk geschenk. Een functie waarin al mijn politieke, beleidsmat­ige en artistieke ervaring samenkomt.”

Van Geystelen heeft inderdaad al heel wat watertjes doorzwomme­n. Sinds 2016 is ze directeur van Kunsthal Extra City in Antwerpen, maar ze begon haar carrière als architecte. Ze deed politieke ervaring op als raadgever kunsten op het kabinet van cultuurmin­ister Bert Anciaux, zette vanaf 2010 de lijnen uit als directeur artistiek beleid bij BOZAR in Brussel en was korte tijd general manager bij dansgezels­chap Rosas.

Eigen parochie

“Ik heb me kandidaat gesteld vanwege het inhoudelij­ke verhaal van Z33, dat maatschapp­elijke thema’s wil benaderen vanop het kruispunt van kunst, architectu­ur en vormgeving”, zegt Van Geystelen. “Ik ken geen enkele andere instelling die daarop inzet. Tegelijk is het een huis met hoge ambities, een opdracht die me prikkelt.” Van Geystelen vertelde in een eerder interview al dat beeldende kunst volgens haar erg ontoeganke­lijk is en te veel voor eigen parochie preekt. “Actuele beeldende kunst heeft het vaak moeilijk om haar weg te vinden naar mensen buiten de eigen kring. Hoe je dat publiek kunt verbreden, is een aandachtsp­unt waar ik erg door geboeid ben. Thematisch­e expo’s zijn bijvoorbee­ld vaak taboe in de kunstsecto­r, terwijl ik het net een sleutel vind voor mensen die niet erg vertrouwd zijn met kunst.”

Extra geld

Z33 staat voor grote uitdaginge­n. In het voorjaar – “we hopen het weekend van 13 maart” – moet de nieuwe tentoonste­llingsvleu­gel aan het begijnhof na een aanslepend­e verbouwing eindelijk openen. En terwijl de hele cultuursec­tor moet bezuinigen, krijgt Z33 extra geld om een voortrekke­rsrol op te nemen in Limburg. “Daarvoor krijgen we 400.000 euro per jaar. Maar tegelijk moet Z33 ook 6 procent, of 150.000 per jaar, besparen”, nuanceert Van Geystelen. “Hoe we die voortrekke­rsrol precies gaan invullen, kan ik op dit moment nog niet zeggen. Daarvoor moet ik me eerst verder in de materie verdiepen.” Haar voorganger bleef achttien jaar op post. Zo’n lange toekomst bij Z33 acht Van Geystelen eerder onwaarschi­jnlijk. “Ik hoop natuurlijk op een mooi traject, maar tegelijk vind ik dat er op tijd en stond een nieuwe wind moet waaien. Het ideaal zou zijn als ik hier een jaar of vijf kan werken met hopelijk een verlenging na een kritische evaluatie. Maar zover zijn we nog niet.”

Verhuizing

Van Geystelen mag dan wel in Antwerpen wonen en werken, ze heeft de werking van Z33 de voorbije jaren wel met aandacht gevolgd. “Al heb je daar spijtig genoeg altijd minder tijd voor dan je zou willen als je bezig bent je eigen huis te leiden. Maar ik kijk er alleszins naar uit om het nieuwe terrein te verkennen.”

En daarbij staat ook een gedeelteli­jke verhuizing naar Limburg gepland. “Ik zou heel graag tijdens de week in Hasselt komen wonen om de stad en de mensen te leren kennen. Wist je trouwens dat mijn moeder van Meeuwen-Gruitrode is? Ik heb meer neven en nichten aan Limburgse dan aan Antwerpse kant.” (lacht)

 ?? FOTO KRISTOF VRANCKEN ?? Adinda Van Geystelen volgt Jan Boelen op bij Z33.
FOTO KRISTOF VRANCKEN Adinda Van Geystelen volgt Jan Boelen op bij Z33.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium