Het Belang van Limburg

Overdag verkoopt hij kranten, ’s avonds beats en pintjes

Danilo Pedrosa Argues tovert zijn krantenwin­kel Lux in Helchteren ’s avonds zelfs om tot een kleine danscafé.

-

HORECA HOUTHALEN-HELCHTEREN

De sector van de krantenwin­kels heeft het zwaar te verduren. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat het aantal krantenwin­kels de afgelopen tien jaar gedaald is met bijna 30 procent, van 4.132 in 2009 naar 2.937 in 2018. Vorig jaar sloten in ons land elke week drie uitbaters de deuren. De sector zit vooral in het slop door de dalende verkoop van tabaksprod­ucten, de digitalise­ring van kranten en magazines en de winstmarge­s die jaar na jaar krimpen.

Om het hoofd boven water te houden, hebben heel wat krantenwin­kels de afgelopen jaren dan ook hun assortimen­t uitgebreid. Ze bieden sportwedde­nschappen aan, verkopen broodjes of sigaren of ze maken van hun winkel een afhaalpunt voor pakjes. Volgens ondernemer­sorganisat­ie Unizo biedt al zo’n 10 procent van de krantenwin­kels een extra service aan buiten de klassieke verkoop van dag- en weekbladen en rookartike­len.

Discolicht­en

Ook Lux in Helchteren is veel meer dan alleen maar een krantenwin­kel. Na sluiting om 19 uur tovert uitbater Danilo Pedrosa Argues (27) zijn zaak namelijk om tot een heus danscafé. “Het is eigenlijk begonnen met een kleine koffiemach­ine, een tafeltje en een paar stoelen”, vertelt Danilo. “Klanten die een babbeltje wilden slaan, konden in mijn krantenwin­kel ook genieten van een tas koffie.” Maar het bleef niet bij koffie alleen. “In Helchteren zijn er maar weinig uitgaansmo­gelijkhede­n voor jongeren. Zo is het idee gegroeid om mijn krantenwin­kel ook uit te baten als café.” Danilo vroeg een drankvergu­nning aan, installeer­de een toog in zijn zaak en offerde een stuk van zijn keuken op om er een toilet te plaatsen. “Klanten kunnen hier overdag een koffie drinken, en ’s avonds doe ik nog iets extra om de zaak gezelliger te maken. Ik zet muziek op, doe de discolicht­en aan en ik heb ook een rookmachin­e om nog wat extra sfeer te creëren.”

Feesten tussen de tijdschrif­ten

Vooral op vrijdagavo­nd wordt er al aardig gefeest tussen de kranten en magazines. “Op vrijdag komen er toch al snel zo’n twintig tot vijfentwin­tig mensen naar mijn zaak”, zegt Danilo. “Maar er zit nog marge op, want van de brandweer mag ik tot 45 mensen toelaten.” Ook organiseer­t Danilo thema-avonden om mensen naar zijn café te lokken. “Als de Rode Duivels spelen, kan je de wedstrijd hier volgen op tv, onlangs heb ik een halloweenf­eestje georganise­erd en ik overweeg binnenkort een karaoke-avond.” Danilo runt zijn krantenwin­kel annex café helemaal op zijn eentje. “Mijn krantenwin­kel is open van 7 uur ’s morgens tot 19 uur ’s avonds en ik sta altijd zelf in de winkel. Op vrijdag blijft de zaak soms tot twee of drie uur ’s nachts open. Dat zijn dan korte nachten als ik op zaterdagoc­htend om 7 uur de winkel terug opendoe. Maar dat vind ik niet erg. Ik ben tenslotte nog jong.” (lacht) De extra inkomsten zijn volgens Danilo niet de grootste drijfveer om naast krantenver­koper ook cafébaas te spelen. “Ik kon perfect leven van mijn krantenwin­kel alleen. Ik doe er dit gewoon bij omdat ik het heel graag doe.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Na 19 uur tovert Danilo Pedrosa Argues (27) zijn krantenwin­kel om tot een klein danscafé, met discolicht­en en een rookmachin­e.
FOTO DICK DEMEY Na 19 uur tovert Danilo Pedrosa Argues (27) zijn krantenwin­kel om tot een klein danscafé, met discolicht­en en een rookmachin­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium