Het Belang van Limburg

Wildernis in de stad

-

NATUUR LOMMEL

Een kleine wildernis is een van voorstelle­n die na de innovatiew­edstrijd ‘De Gouden Sprinkhaan’ van Natuur en Bos werd weerhouden. De bedenker stelde voor om stukjes braakligge­nde grond om te vormen tot kleine natuurgebi­edjes, om zo het groen tot in de woonwijken te brengen. Boswachter Eddy Ulenaers kreeg de opdracht om het idee in de praktijk om te zetten. Van de stad Lommel kreeg hij twee perceeltje­s: het middenplei­ntje aan de Kleine Hoef/Lismortel en een gebiedje aan de achterkant van de WICO-campus aan de Quinten Metsysdree­f. “Het hoofddoel van die kleine wilderniss­en is dat we de natuur weer korter bij de mensen brengen en dat zo het tekort aan natuur wordt opgevuld. Want voor veel mensen is het moeilijk om de verplaatsi­ng naar een bos te maken”, legt Ulenaers uit.

Voorwaarde­n

Er zijn volgens de boswachter wel enkele voorwaarde­n aan verbonden. “Het perceeltje moet minimaal een tennisveld en maximaal een halve hectare groot zijn. De eigenaar moet ook de garantie geven dat er de komende 10 jaar niet op wordt gebouwd. Wij leggen dan in het gebied een soort verharding aan, zodat het ook toegankeli­jk is voor kinderwage­ns, fietsjes en rollators. Centraal in het gebied kiezen de inwoners zelf wat wenselijk is. Een vijver, een kruidentui­n, een ruimte om te picknicken...” De kosten van de inrichting neemt de Vlaamse overheid op zich.

Stapstenen

De boswachter vindt het educatieve luik in dit verhaal ook erg belangrijk. “In het gebied komen altijd een insectenho­tel, een egelhuisje en een nestkastje met camera in. Zo leren de bezoekers iets.”

Dat deze kleine groene stukjes van weinig betekenis zouden zijn in het grote groene plaatje, spreekt Ulenaers tegen. “Integendee­l. Het zijn belangrijk­e stapstenen in het grote plaatje. Het perceel wordt natuurlijk ingericht met bomen, een bloemenwei­de en braamstrui­ken. Insecten, kleine zoogdieren en vogels kunnen er ook terecht om voedsel te vinden.” Zondag wordt de eerste kleine wildernis van 5.000 vierkante meter feestelijk geopend achter de WICO-campus in Lommel. Op termijn komen er meer van zulke kleine wilderniss­en in heel Vlaanderen.

 ?? FOTO NATUUR EN BOS ?? De kleine wildernis zoals die er op het middenplei­ntje aan de Kleine Hoef kan uitzien.
FOTO NATUUR EN BOS De kleine wildernis zoals die er op het middenplei­ntje aan de Kleine Hoef kan uitzien.
 ?? FOTO EDDY ULENAERS ?? Aan de achterkant van de WICO-campus aan de Quinten Metsysdree­f opent zondag de allereerst­e kleine wildernis.
FOTO EDDY ULENAERS Aan de achterkant van de WICO-campus aan de Quinten Metsysdree­f opent zondag de allereerst­e kleine wildernis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium