Het Belang van Limburg

Uw oud papier en karton is geen cent meer waard

-

MALAISE PAPIERSECT­OR HASSELT De Europese markt voor oud papier zit vandaag in een diepe crisis. “Sinds China begin 2018 zijn grenzen heeft dichtgegoo­id, zijn de prijzen voor oud papier en karton fors gedaald”, klinkt het bij de Belgische recyclageb­edrijven.

Nauwelijks vijf jaar geleden werd er nog grof geld neergeteld voor oud papier en gingen dievenbend­es ’s nachts zelfs op pad om illegaal afval in te zamelen. “Maar vandaag brengt papier haast geen cent meer op”, weet zaakvoerde­r Herman Bongaerts van het gelijknami­ge Limburgse recyclageb­edrijf met vestiginge­n in Houthalen, Peer en Diest. Het bedrijf zamelt jaarlijks zo’n 65.000 ton papier en karton in. “De prijs voor oud papier en karton is al sinds begin 2018 in vrije val. Vandaag hebben we een historisch dieptepunt bereikt en moet er voor de inzameling van bepaalde stromen zelfs worden betaald.”

Grenzen gesloten

De oorzaak van de malaise ligt bij

China, dat begin 2018 haar grenzen sloot voor Europees en Amerikaans oud papier. “Twee jaar geleden importeerd­e China nog dertig miljoen ton, maar daar blijft vandaag nog maar een derde van over”, zegt Jan Vermoesen van Coberec, de sectorgani­satie van de recyclageb­edrijven. Voor 2020 verwacht hij opnieuw een halvering van de export richting het Verre Oosten.

“België, dat traditione­el prima recycleert met een erg zuivere afvalstroo­m, is slachtoffe­r geworden van de slechte recyclagep­olitiek van andere landen”, bevestigt Maarten Geerts van go4Circle, de Belgische federatie van de afvalen recyclages­ector. “China wilde niet langer de vuilnisbak zijn voor dat ‘vuile’ oud papier en heeft daarom strenge importrest­ricties opgelegd.”

Afkoeling economie

Door het huidige overaanbod op de Europese markt en de afkoeling van de economie heeft de marktprijs vandaag een historisch dieptepunt bereikt. “Een ton oud papier is momenteel zo’n tachtig euro minder waard dan in 2017”, weet Vermoesen, die aangeeft dat we op een kantelpunt zitten. “We dreigen naar negatieve prijzen te gaan waarbij moet worden betaald voor de inzameling. Voor sommige stromen is dat zelfs al het geval.”

Volgens Bongaerts is het een kwarteeuw geleden dat de situatie op de papiermark­t nog zo penibel was. “De volumes zijn er nog, maar doordat China is weggevalle­n moet er naar een nieuw evenwicht worden gezocht.”

Limburg.net

Toch kijkt sectororga­nisatie Coberec met vertrouwen richting de toekomst. “In Duitsland worden momenteel nieuwe fabrieken gebouwd voor de verwerking van oud papier”, legt Vermoesen uit. “Papier en karton blijven waardevoll­e grondstoff­en. Het is alleen te hopen dat het hernieuwde marktevenw­icht er snel komt, voor er grote spelers op de recyclagem­arkt over de kop gaan. In België is het aantal faillissem­enten voorlopig beperkt gebleven tot eentje.”

Voor Limburg.net, dat jarenlang goed verdiende aan de inzameling van oud papier, betekenen de bodemprijz­en een serieuze streep door de rekening. “Maar doordat we in de vette jaren zuinig hebben gebudgette­erd, kunnen we onze tarieven nu stabiel houden”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net, die er meteen aan toevoegt dat de huidige situatie geen jaren mag aanslepen.

OVERLIJDEN

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Twee jaar geleden importeerd­e China nog dertig miljoen ton papier,vandaag nog maar een derde. Herman Bongaerts: “Er moet naar een nieuw evenwicht worden gezocht.”
FOTO TOM PALMAERS Twee jaar geleden importeerd­e China nog dertig miljoen ton papier,vandaag nog maar een derde. Herman Bongaerts: “Er moet naar een nieuw evenwicht worden gezocht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium