Het Belang van Limburg

Blauw-zwart pakt punt en twee rode kaarten in bizar slot

-

Club Brugge blijft op koers voor een Europese lente na de thriller tegen Galatasara­y. Krépin Diatta scoorde de 1-1 in blessureti­jd. Bij het vieren kregen zowel Diatta als Clinton Mata een tweede gele kaart waardoor het duo de wedstrijd tegen Real Madrid mist.

Hoe roer je een heksenkete­l in je voordeel om? Alvast niet zoals Club Brugge het probeerde. In de openingsfa­se gaf Club eerst een vrije trap op een gevaarlijk­e plek weg en gaf het Galatasara­y daarna te veel ruimte op de linkerflan­k. Adem Büyük nam de voorzet van Ömer Bayram aan, Simon Deli verloor het evenwicht en die andere Simon, Mignolet, werd kansloos geklopt. Dit was niet het begin waarop trainer Philippe Clement gehoopt had. Want met Diatta, Dennis en Openda had de Club-coach voor drie aalvlugge spitsen gekozen. Clement ging ervan uit dat Galatasara­y moest aanvallen en dat er daardoor ruimtes zouden komen in de rug van de verdediger­s. Alleen kon zijn strijdplan na de vroege 1-0 de vuilnisbak in. Galatasara­y kampeerde op eigen helft en Club liep zich te pletter op de dubbele afweergord­el. Niet dat er geen kansen kwamen, maar Club bleek niet secuur genoeg. Diatta trok enkele verschroei­ende rushes op de linkerflan­k, maar zoals wel vaker kwam er geen vervolg aan de goeie bedoelinge­n van de Senegalees. Toen hij het eens vanop rechts probeerde, haalde Openda in één tijd uit aan de eerste paal. Doelman Muslera had een topsave in huis. Op de corner die volgde, kopte Vanaken te centraal. Blauw-zwart had het meeste balbezit, de meeste doelpoging­en en de meeste corners, maar die cijfers kwamen er alleen maar omdat het voor Galatasara­y niet hoefde. De Turkse kampioen kreeg zelfs een goeie kans op de 2-0, toen Büyük opnieuw voorbij Deli ging. Tot opluchting van Club was er niemand gevolgd om de bal in doel te jassen.

Verrassend­e wissel

In de tweede helft verraste Philippe Clement door Charles De Ketelaere in te brengen voor Rits. De meerwaarde van het 18-jarige jeugdprodu­ct was echter miniem. Al bood hij Schrijvers, die de hemelterge­nde Dennis was komen vervangen, in de slotfase nog een goeie schietkans aan. De Nigeriaan

scoorde er twee in het Bernabéu en kondigde op een social media-filmpje aan dat hij er op Galatasara­y vier zou maken. Hij stapelde de mislukte acties op en werd terecht gewisseld. Het lijkt wel onmogelijk om de aanvaller met de voeten op de grond te zetten. Tot slot wisselde Clement ook Openda, Okereke kwam erop. In de ideale wereld had Clement er Diagne op gebracht. Met zijn balvasthei­d en duelkracht zou de Senegalees tegen zijn ex-club een vuist hebben kunnen maken. Okereke stroomde weer over van de goede bedoelinge­n, maar liet een reuzekans liggen op tien minuten van het einde. De goedlachse Nigeriaan had de bal op een voorzet van Ricca maar binnen te duwen, maar mikte naast het doel. De Ultraslan, de harde kern van Galatasara­y, vermaakte zich uitstekend. Ze liet een oorverdove­nd gefluit horen bij elke Brugse aanval en kon zich opwinden bij enkele tegenprikk­en van de thuisploeg. Toen Mata onder de bal doorging, scoorde Ömer Büyük bijna de 2-0.

Venijn in blessureti­jd

“Of ik in paniek raakte?”, reageerde Clement. “Dat ligt niet in mijn karakter. Ik geloof in deze groep.

Natuurlijk was ik niet zeker dat we een punt zouden halen, maar ik kan maar één ding vragen en dat is dat ze zich smijten. Dat ze kansen blijven creëren. En dat is gelukkig beloond op het einde.” Inderdaad: het venijn zat in de blessureti­jd. Krépin Diatta, die uit frustratie tegen geel was aangelopen, liep naar binnen vanop de rechterkan­t en scoorde met een machtige plaatsbal in de verre hoek. Voor het eerst waren de Turken helemaal stil. Diatta trok daarbij zijn shirt uit, waardoor hij de galamatch tegen het Real van Hazard en Courtois mist. Net als Clinton Mata, die er in de euforie niet beter op vond dan de cornervlag middendoor te trappen. “Ik kan dat niet goed begrijpen, dat geef ik toe”, aldus Clement. “Dat zijn de momenten waarop je kalm moet blijven, sterk in het hoofd. En controle houden. Dit zijn jonge spelers die fouten maken. Hopelijk gebeurt dit niet meer in de toekomst. De straf is zwaar. Ze missen de wedstrijd tegen Real Madrid in Brugge. Daar droomt iedereen van, dat missen is een straf op zich.”

Hoe dan ook: de derde plaats in de groep en de kwalificat­ie voor de Europa League zijn nu erg dichtbij. “Ik ben fier, want die mentalitei­t is waar de club voor staat”, zei Clement. “Net daarom ben ik hier zo graag. Of we te veel kansen hebben gemist? We moeten realistisc­h blijven met wat we verwachten. Wereldspel­ers van 200 miljoen euro van PSG en Real Madrid zag ik hier ook al kansen missen. We werken er hard aan maar niet elke kans kan doelpunt zijn. Dat kan je niet van spelers van Club Brugge verwachten.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Diatta schonk Club een punt, maar de viering met blote bast kostte hem wel zijn tweede gele kaart.
FOTO PHN Diatta schonk Club een punt, maar de viering met blote bast kostte hem wel zijn tweede gele kaart.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium