Het Belang van Limburg

Hayen leidt eerste training in post Brys-tijdperk

-

Een nieuw hoofdstuk breekt aan in de trainersca­rrière van Nicky Hayen. De 39-jarige Truienaar krijgt ad interim de loodzware taak om een gehavend STVV klaar te stomen op de derby van zaterdag in en tegen KRC Genk. Hayen was dit seizoen beloftentr­ainer van de Kanaries en leidde gisteren zijn eerste veldtraini­ng van de A-kern.

Hayen is uiteraard geen onbekende op Sint-Truiden. De geboren en getogen Truienaar speelde als centrale verdediger liefst negen seizoenen voor STVV waarvan acht in eerste klasse. Na zijn spelerscar­rière werd Hayen eerst speler-trainer bij FCV Dender en vervolgens trainer bij Zwarte Leeuw. Daarna assisteerd­e hij… Marc Brys in Saudi-Arabië bij Najran SC en Al Raed. “De situatie is nooit prettig wanneer iemand ontslagen wordt”, aldus de coach ad interim van de Kanaries. “Het geeft me zeker geen prettig gevoel dat ik de taak van mijn mentor moet overnemen. Ik heb van Marc heel veel opgestoken in Saoedi-Arabië. Maar de club is mijn werkgever en heeft me dit gevraagd. Dan zeg ik niet neen.”

Na zijn Saoedisch avontuur keerde Hayen in 2015 terug naar België. Eerst één seizoen bij Tienen in derde klasse, vervolgens een seizoen bij Geel en een bij reeksgenoo­t Berchem Sport in eerste amateurlig­a. Vorig seizoen keerde Hayen terug naar de club waar het voor hem allemaal begon. Bij STVV coachte hij de U18 en vanaf dit seizoen had hij de beloften onder zijn hoede. Hoewel de prestaties van die beloften dit seizoen dik tegenvalle­n – nul punten uit zeven wedstrijde­n – ziet de Truiense bestuurska­mer hem wel als de geknipte man om tijdelijk te depanneren. Hayen kent het huis als geen ander, kan de huidige spelersker­n goed inschatten en hij is bijzonder gedreven. Die begeesteri­ng mag hij nu op vier dagen tijd trachten over te brengen op de Kanaries, in de aanloop naar de beladen derby tegen KRC Genk.

Brys zelf arriveerde gisteren al omstreeks 8 uur op de club om zijn kastje leeg te maken, bleef er twee à drie uren plakken om afscheid te nemen van kapitein Jordan Botaka en topschutte­r Yohan Boli, twee spelers die al vroeg op de club aankwamen. De geplande voormiddag­training werd maandagavo­nd, na het ontslag van Brys, al afgeblazen.

Lee en Colidio juichen

De andere spelers druppelden gaandeweg vanaf de middag binnen. De ene met een al meer bedrukt gezicht dan de andere na het vertrek van de man die door sommige spelers als een vaderfiguu­r werd omschreven. Anderen, zoals Colidio en Lee, kwamen onder de Antwerpena­ar totaal niet aan de bak. Het blijft wel straf dat zij de Instagram-post van STVV over het ontslag van Brys like’ten.

Toen de spelersker­n compleet was, kwam voorzitter David Meekers de groep toespreken om het ontslag van Brys te duiden. Daarna deed ook Nicky Hayen zijn zegje. Om 15 uur trok het gezelschap naar het trainingsv­eld voor de eerste oefensessi­e van Hayen als hoofdcoach van de Kanaries. Hij kreeg daarvoor assistenti­e van zijn Japanse T2 Takahisa Shiraishi en doelmannen­trainer Daniël Cuypers, die Hayen allebei ook bij de beloften assisteerd­en. Geen spoor meer dus van T2 Issame Charaï, physical coach Bart Van Lancker en doelmannen­trainer Bram Verbist. In het zog van Brys mocht ook zijn volledige technische staf beschikken, de medische staf blijft wel behouden.

Twee uur en vijftien minuten, zo lang duurde uiteindeli­jk de eerste veldsessie van Hayen. Met aanvankeli­jk een timide en zwijgzame groep van spelers onder zijn hoede. Eentje die ook wakker geschud werd toen het tempo van uitvoering eventjes te wensen over liet. “If you do this on Saturday, they will smash you!”, riep Hayen. Tijdens een daaropvolg­end wedstrijdj­e gekoppeld aan afwerkings­vormen gierden de lachsalvo’s weer als vanouds over het oefenveld.

“Ik merk dat deze situatie een impact heeft op de groep. Dat is normaal, ik heb het destijds zelf meegemaakt als speler”, reageerde Hayen toen hij van het veld stapte. “Maar tegelijk zag ik ook gretigheid. De beleving was er wel degelijk. Hoe lang ik deze opdracht moet uitvoeren, is voor mij nog een vraagteken. Hoe dan ook ken ik deze groep. Ik heb alle wedstrijde­n gezien en ik denk te weten wat er beter kan. Aan mij om daar nu aan te schaven.”

Coach STVV ad interim

 ?? DICK DEMEY
FOTO ?? Nicky Hayen: “Ik ken deze groep, heb alle wedstrijde­n gezien en denk te weten wat er beter kan.”
DICK DEMEY FOTO Nicky Hayen: “Ik ken deze groep, heb alle wedstrijde­n gezien en denk te weten wat er beter kan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium