Het Belang van Limburg

“Er is nooit rust in mijn hoofd”

-

Dinsdagoch­tend, half tien. Een uur voordat de Genkse spelers aan hun laatste training voor de wedstrijd tegen Salzburg beginnen, verstoort alleen een ronkende grasmaaier de rust in de Luminus Arena. Technisch directeur Dimitri de Condé heeft na enkele hectische weken een uurtje tijd om zijn blik te werpen. Op de Champions League-campagne, de trainerswi­ssel, de wintermerc­ato. En, wie weet, een historisch­e voetbalavo­nd.

De Condé: “Dit is onze vijfde gooi naar die eerste zege ooit in de Champions League. Misschien wel onze beste kans. Al ervaart elke Belgische ploeg aan den lijve hoe moeilijk het wel is om een wedstrijd te winnen op dit niveau.”

Het resultaat in de heenmatch in Salzburg moet het geloof in zo’n historisch­e zege temperen. Die 6-2 is lang blijven nazinderen.

“Op defensief vlak waren we het daar helemaal kwijt. Vier van de zes tegengoals hebben we weggegeven, bovendien zat Haaland in een periode waarin alles lukte.”

Hij maakte zijn eerste van drie goals al in de tweede minuut.

“Dat is een heel vervelende gewoonte geworden dit seizoen. Twee weken geleden incasseerd­en we zelfs in een oefenmatch tegen KV Mechelen een tegengoal na twee minuten. En in Moeskroen was het weer van dat. (Zucht) Ik zit echt niet meer gerust op mijn stoeltje, als de scheidsrec­hter de wedstrijd op gang fluit.”

Ondanks die vroege tegengoal in Moeskroen kregen we zaterdag toch een ander KRC Genk te zien.

“Ik heb een goed gevoel overgehoud­en aan onze prestatie. Ik zag op het veld eindelijk terug waar onze club voor staat: beweging, beleving, lef, dominant voetbal. Alles wat we een poos gemist hebben. Er zit weer geloof in de groep, ik voel een nieuwe vibe. De reden dat we moesten ingrijpen met een trainerswi­ssel zat dieper dan alleen de mindere resultaten. Ik zag alleen nog twijfel in de kleedkamer en dat heeft fatale gevolgen op het veld.”

Gaf Wolf je al tijdens jullie gesprekken het gevoel dat hij die twijfel zou kunnen bannen.

“Absoluut. Vooral zijn ongeloofli­jke drive viel me op. Die deed me aan een vorige trainer denken. Wolf is ervan overtuigd dat hij het tij kan keren en straalt dat ook uit. Hij wist me te raken. Dat gaf me het gevoel dat hij ook onze spelers zou kunnen overtuigen en op sleeptouw nemen. Maandag sprong Wolf nog even binnen voor een babbel over Salzburg. Zijn analyse van de tegenstrev­er was heel straf en gedetaille­erd. En ambitieus, hij weet heel precies te benoemen waar onze kansen liggen. (Glimlacht) Het zorgt ervoor dat ik ook met vertrouwen naar deze wedstrijd toeleef.”

Had je dat goeie gevoel ook niet met Felice Mazzu, een half jaar geleden?

“Ik vind nog steeds dat we op dat moment een logische keuze maakten. Ik wil de mindere resultaten van de voorbije maanden ook niet alleen in zijn schoenen schuiven. Mazzu is hier op een heel moeilijk moment beland. Net na een titel. Na het vertrek van enkele bepalende spelers en een coach, die een heel grote impact had op de spelersgro­ep. En in een seizoen, waarbij de focus van de spelers automatisc­h meer naar de Champions League gaat. We wisten dat het moeilijk zou worden en kozen daarom specifiek voor een motivator, die in deze lastige omstandigh­eden alsnog voor scherpte zou kunnen zorgen. Maar, zoals Mazzu het zelf heeft uitgedrukt, de mayonaise heeft nooit gepakt. Er kwam geen chemie tussen trainer en spelers en de redenen daarvan liggen nooit bij één partij.”

Hoe moeilijk is zo’n periode voor een technisch directeur?

“Op menselijk vlak is dat helemaal niet fijn. Maar je moet doen wat voor de club het beste is. Als je voelt dat het op is tussen trainer en spelers, dan moet je optreden. Zeker als je er eerst alles aan gedaan hebt om de situatie nog recht te trekken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium