Het Belang van Limburg

Van Aert wint, Nuyens

-

Het was in een troosteloo­s zaaltje van het Arbeidshof in Mechelen dat de eerste ronde van de tweestrijd Nuyens vs. Van Aert zijn beslag kreeg. In een lange tekst van zeven minuten doorspekt met wettelijke bepalingen velde rechter Tania Broeckx haar vonnis: “de rechtbank is van oordeel dat de vertrouwen­sband is geschonden door de werkgever… Dit rechtvaard­igt de onmiddelli­jke beëindigin­g van de arbeidsove­reenkomst.”

Winst voor Van Aert, verlies voor Nuyens. Van Aert hoeft de gevraagde 1.1 miljoen euro niet te betalen. Nuyens krijgt geen geld, kan geen verdere schadeverg­oeding vragen en moet ook nog 18.000 euro gerechtsko­sten betalen. “Een zeer ontgoochel­end vonnis”, noemt diens raadsman

Rudi Desmet het. “Wij vinden het onaanvaard­baar en gaan in beroep bij het Arbeidshof in Antwerpen.”

Wout van Aert heeft gisteren dus alleen de eerste veldslag gewonnen, maar zoals advocaat Van Steenbrugg­e het verwoordde: “wij gaan liever met een minuut voorsprong dan met een minuut achterstan­d naar een beroep.”

Soapserie

Het decor en het jargon waarin de uitspraak gisteren gebeurde was weinig opwindend, maar de plot is ondertusse­n een soapserie waardig. Drievoudig wereldkamp­ioen veldrijden Wout van Aert staat tegenover Ronde van Vlaanderen­winnaar Nick Nuyens en in een weinig benijdensw­aardige positie middenin zit tweevoudig wereldkamp­ioen Niels Albert.

Hij is doorslagge­vend geweest in de (voorlopige) uitkomst van het proces. Zoals Nuyens’ advocaat Desmet het stelt: “de hele case staat of valt met de getuigenis van Niels Albert.” Albert heeft (voorlopig) niet fysiek moeten getuigen voor de rechtbank, maar in het dossier zit wel een handgeschr­even verklaring van hem. Albert stelt daarin dat Nick Nuyens hem expliciet verzocht om belastende verklaring­en op papier te zetten over van Aert. Als beloning daarvoor zou hij “zonder opzeg” mogen opstappen als ploegleide­r bij Vérandas Willems-Crelan, iets waar Albert al langer op aanstuurde. Hij benadrukt in zijn verklaring ook dat hij als ploegleide­r probleemlo­os met kopman van Aert kon samenwerke­n.

Niels Albert

Het kamp Nuyens heeft grote moeilijkhe­den met die versie van de feiten. Zij vinden de verklaring leugenacht­ig en beweren dat Albert als ploegleide­r wél een moeilijke relatie had met van Aert. “Wij hebben vier getuigen aangebrach­t die hoorden hoe Albert zijn beklag deed over van Aert”, zegt Nuyens’ raadsman Desmet. “Maar die worden gewoon terzijde gelegd. Het is in deze zaak woord tegen woord. Dat van Niels Albert wordt aanvaard, dat van Nick Nuyens niet.” Albert was gisteren niet bereikbaar voor commentaar, maar het mag duidelijk zijn dat zijn rol als kroongetui­ge hem niet lekker zit. “Ik wil niemand miljoenen doen betalen”, zo gaf hij eerder aan. “Ik heb gewoon mijn waarheid opgeschrev­en.” In het kamp Nuyens lijken ze evenwel te denken dat Albert gewoon de pragmatisc­he keuze heeft gemaakt om in dit dispuut de kant van van

 ?? FOTO'S OLIVIER MATTHYS/PHOTO NEWS ?? Van Aert (links) hoeft de gevraagde 1,1 miljoen euro niet te betalen. Nuyens (rechts) krijgt geen geld, kan geen verdere schadeverg­oeding vragen en moet ook nog 18.000 euro gerechtsko­sten betalen.
FOTO'S OLIVIER MATTHYS/PHOTO NEWS Van Aert (links) hoeft de gevraagde 1,1 miljoen euro niet te betalen. Nuyens (rechts) krijgt geen geld, kan geen verdere schadeverg­oeding vragen en moet ook nog 18.000 euro gerechtsko­sten betalen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium