Het Belang van Limburg

JC Gruitrode kampioen

-

JUDO INTERCLUBS JC Gruitrode boomt. Niet alleen wat aantal leden en bouwlustig­e plannen betreft, ook op de mat scoort de club prima. Zo kroonde de eerste ploeg zich tot kampioen in derde A en werden de twee andere teams - de tweede herenploeg (in vierde) en de damesploeg (in tweede) - tweede.

We zijn heel tevreden met deze ene titel, maar misschien had het nog beter gekund”, analyseert voorzitter Guido Steensels. “Alle drie de teams hebben het formidabel gedaan. Het eerste team moest op de tweede wedstrijdd­ag zonder twee sterkhoude­rs kampen. Pieter Vandijck ging op judostage in Japan en wou die kans niet laten schieten. Nick Pieters werd vorige week papa en had andere zorgen aan zijn hoofd. Uiteindeli­jk heeft Wouter Vandijck in de allerlaats­te kamp ons over de streep getrokken.”

Die positieve ontknoping ontbrak bij de andere teams. “De tweede herenploeg greep - op basis van het aantal ippons - naast de zege en bij de vrouwen konden we onze kansen niet voluit verdedigen, nadat één judoka in extremis ziek moest afzeggen en speerpunt Laura Natoli geblesseer­d uitviel.” Niet alleen op de mat, ook naast de tatami floreert JC Gruitrode. Volgens de meest recente telling van de Vlaams JudoFedera­tie is JC Gruitrode wat het aantal leden betreft de grootste club van Vlaanderen. “Dat is een momentopna­me en cijfers zeggen niet alles”, relativeer­t Steensels. “Het gaat erom dat een club goed draait en er een structuur aangeboden wordt. En daarin slagen we ook. We hebben ook plannen voor een nieuwe judosporth­al, dat klopt. Maar ik wil hier pas meer concreet over zijn als de eerste spade in de grond gestoken wordt.”

Olympia en Herk Sp. zakken

In 2020 treden er aanpassing­en op in de formule van de interclubk­ampioensch­appen. De nationale afdelingen worden afgeschaft en er zullen enkel Waalse en Vlaamse kampioensc­happen plaatsvind­en. Als tegenhange­r van de nationale afdelingen organiseer­t de judobond volgend jaar wel een Belgisch kampioensc­hap voor gemengde teams. Door die toekomstig­e hervorming­en stijgen enkel de kampioenen naar een hogere reeks. JS Lummen 1 zakt hierdoor van de nationale afdeling naar de hoogste Vlaamse reeks. Olympia Zonhoven, laatste in 2B, degradeert naar de derde afdeling. JS Lummen 2, Hajime Stevoort en JC Koersel handhaven zich in de derde afdeling.

Herk Sport, dat als hekkenslui­ter 3B afsloot, mag zich volgend seizoen opmaken in de vierde afdeling, waar het meer dan waarschijn­lijk Sporting Neerpelt zal tegenkomen. Bij de dames handhaaft JS Lummen zich in eerste afdeling.

 ?? FOTO GESI ?? De eerste ploeg van JC Gruitrode kroonde zich tot kampioen in derde afdeling, de tweede herenploeg en de damesploeg eindigden allebei tweede.
FOTO GESI De eerste ploeg van JC Gruitrode kroonde zich tot kampioen in derde afdeling, de tweede herenploeg en de damesploeg eindigden allebei tweede.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium