Het Belang van Limburg

Gouverneur pleit voor

-

Het nieuwe trainingsg­ebouw op de Zwartegoud­laan in Zwartberg kostte 1,8 miljoen euro, maar daarmee heeft het PLOT – Provincie Limburg Opleiding en Training – een extra voet aan de grond in Limburg. “Het is noodzakeli­jk om de opleidinge­n hier in Limburg houden”, benadrukte Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V) dan ook bij de opening. “Vooral omdat het alsmaar moeilijker wordt om brandweerv­rijwillige­rs te vinden.

Als die dan ook nog ver moeten rijden om een opleiding te volgen, zullen er nog minder kandidaten zijn.”

Gouverneur Herman Reynders pleitte bij de opening voor grotere politiezon­es. “Op termijn zijn kleinere politiezon­es niet meer leefbaar. Met minder dan 200 agenten is het heel moeilijk om aan de hoge verwachtin­gen te voldoen. Daarom ben ik alvast vragende partij voor meer fusies van politiezon­es in Limburg. Schaalverg­roting is nodig.” Momenteel worden in Limburg een aantal fusies bekeken. Zo loopt er een studie naar een fusie van de drie politiezon­es in ZuidLimbur­g en wordt ook bekeken of een fusie tussen de politiezon­es HANO, Lommel, Kempenland en Beringen/Ham/Tessenderl­o een haalbare kaart is. De resultaten van al die studies zijn nog niet bekendgema­akt. Ook de zone Heusden-Zolder was op zoek naar een partner om bij aan te sluiten, maar burgemeest­er Borremans liet vorige week weten dat het niet tot een fusie komt.

Veiligheid­scampus

Reynders benadrukte ook hoe belangrijk deze oefeningen zijn voor de profession­alisering van de

Limburgse politie- en hulpdienst­en. Gedeputeer­de Bert Lambrechts (N-VA) noemde de oefenhal een belangrijk­e stap in de uitbouw van een Limburgse veiligheid­scampus. Toen het perceel in Zwartberg werd aangekocht, was het de bedoeling dat

NIEUW OPLEIDINGS­GEBOUW

BILZEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium