Het Belang van Limburg

Eerste damherten gevangen in Molenheide

-

DIERVRIEND­ELIJKE OPLOSSING HOUTHALEN-HELCHTEREN Medewerker­s van het Natuurhulp­centrum hebben gisteren de eerste negen damherten gevangen in Molenheide. “Met hulp van adoptiegez­innen hebben we een diervriend­elijke oplossing gevonden voor dit probleem”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a).

In het voorjaar van vorig jaar ontstond heel wat heisa nadat uitlekte dat jagers toestemmin­g hadden gekregen om ontsnapte damherten op het domein Molenheide dood te schieten. De zowat zestig dieren zouden een gevaar op de openbare weg kunnen betekenen. Maar onder druk van de publieke opinie werd gezocht naar diervriend­elijke oplossinge­n. Uiteindeli­jk ging de gemeente mee in een voorstel van het Natuurhulp­centrum. Dat stelde voor om de dieren met voedsel in een kleine afgebakend­e zone te lokken en te vangen. In een volgende fase werd gezocht naar adoptiegez­innen die zich verder wilden bekommeren om de dieren.

15.000 euro aan netten

“We hebben daarvoor een oproep gelanceerd. En met succes”, zegt schepen Jef Verpoorten (CD&V). “Een van de voorwaarde­n is natuurlijk dat de gezinnen in staat moeten zijn om de dieren een veilig onderkomen en goede zorg te geven. Inmiddels heeft zich al een aantal gezinnen gemeld om de dieren een nieuwe thuis te geven.” “De gemeente heeft daarop stevige netten gekocht om de damherten te kunnen vangen”, voegt schepen Muhammet Oktay (sp.a-Groen-Plus) toe. Toch wel goed voor een stevige investerin­g van 15.000 euro.

Iemand van de gemeente gaat de dieren ook elke dag voederen. “Toen bleek dat er zich toch wel wat herten binnen onze afgebakend­e zone waagden, werd beslist om dinsdag een eerste keer te vangen.”

De actie was meteen een succes. “Een groepje van negen ging de netten binnen om te eten. Wij hebben het net dan dichtgetro­kken, zodat ze niet meer konden ontsnappen. Vervolgens hebben we de zeven hindes en twee bokken gevangen en getranspor­teerd”, legt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum uit.

Hoeveel? Geen idee

Adoptieoud­ers hebben ze dus al. “Maar er mogen zich altijd nog mensen melden. We weten namelijk niet exact hoeveel damherten er precies zitten. En de hindes liggen duidelijk beter in de markt dan de bokken. Daar is niet zoveel vraag naar”, zegt Sil Janssen. Bedoeling is dat er om de paar dagen zo’n vangactie georganise­erd zal worden, en dat de damherten op die manier stelselmat­ig uit Molenheide gehaald kunnen worden.

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? De eerste negen hertjes werden vandaag gevangen.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM De eerste negen hertjes werden vandaag gevangen.
 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ??
FOTO NATUURHULP­CENTRUM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium