Het Belang van Limburg

Geen café meer zonder vergunning

-

“Het is de bedoeling dat iedereen zich aan de wettelijke verplichti­ngen houdt, zodat we in HeusdenZol­der een veilige en gezonde horeca-uitbating kunnen aanbieden”, opent schepen van Economie Isabelle Thielemans (CD&V). Enkel hotels, restaurant­s en cafés die op voorhand volledig in orde zijn met bijvoorbee­ld brand- en voedselvei­ligheid, geluidsnor­men, sociale zekerheid, en hygiëne krijgen voortaan groen licht. Voor bestaande zaken geldt een overgangsp­eriode van twee jaar.

De gemeente voert de vergunning in om een stok achter de deur te hebben als er problemen zijn. Volgens Thielemans werden de laatste jaren wel vaker uitbaters betrapt zonder bijvoorbee­ld geldende bouwvergun­ning of zonder brandverze­kering. Ook nam niet iedereen het zo nauw met de regels van het voedselage­ntschap. “We merken dat niet alle zaken in orde zijn met hun papieren. Door deze horecaverg­unning in te voeren, kunnen we anticipere­n.”

Sneller tegen de cowboys

Al wil het bestuur niet alleen straffen. “We willen startende ondernemer­s ook begeleiden, hen helpen bij hun zoektocht naar de wettelijke verplichti­ngen. Maar waar nodig zullen we de cowboys voortaan sneller onderschep­pen, en onmiddelli­jk ingrijpen”, gaat de schepen verder. “Als het moet, sluiten we de zaak gewoon. Door een horecaverg­unning in te voeren, kan de burgemeest­er die ook schorsen of intrekken als er te veel overlast is bijvoorbee­ld.”

Niet op de hoogte

Die overlast, die kwam in het verleden regelmatig van shishabars. “Die gaan we niet verbieden in Heusden-Zolder”, zegt Thielemans. “Maar het niet nakomen van het rookverbod kan vanaf volgend jaar eenvoudige­r worden aangepakt.” Sport- of cultuurver­enigingen die sporadisch koken, zijn niet onderhevig aan de vergunning.

Sommige

horeca-uitbaters

betreuren dat het gemeentebe­stuur een beslissing neemt zonder hen te informeren. Zoals Heusdenaar Huseyin Balci, die al bijna 25 jaar Orient uitbaat aan de Koolmijnla­an. Sinds hij in 1995 van start ging, opende hij nog drie andere horecazake­n in de gemeente. “Waarom werden wij niet op de hoogte gebracht?”, zegt hij. “Nu blijven we met zoveel vragen zitten. Als het gaat om een controle op de zaken die niet in orde zijn, dan is dit uiteraard een goede zaak. In al onze zaken streven wij naar kwaliteit en veiligheid. Maar hoe zal deze regelgevin­g in de toekomst evolueren? Ik hoop dat dit niet de aanzet is om allerlei nieuwe regels in te voeren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium