Het Belang van Limburg

Nachtrust of vogelspott­en in een Voerense elektricit­eitstoren

Samen met Luikse studenten architectu­ur zoekt de gemeente Voeren een nieuwe bestemming voor de elf elektricit­eitstorens in haar zes kerkdorpen. Die zouden hotel kunnen worden, maar ook uitkijktor­en of schildersa­telier.

-

In Voeren is het een vertrouwd zicht: de elf elektricit­eitstorent­jes her en der in de gemeente. Een paar staan midden in een dorpskern – zoals die van Sint-Martensen ’s-Gravenvoer­en – andere torentjes staan ogenschijn­lijk verdwaald in het midden van de weide.

Enkele zijn zelfs beschermd, maar ook de andere torentjes liggen de Voerenaren na aan het hart. De gemeente, eigenaar van de elektricit­eitscabine­s, wil ze daarom een andere bestemming geven. “De torentjes maken onlosmakel­ijk deel uit van het landschap van de Voerstreek”, stellen burgemeest­er Huub Broers en architect-stedebouwk­undige Roland Vanmuysen.

Hulp uit Luik

“Na contact met de Hogere Architectu­urschool van Luik (Saint Luc), waar ze op zoek waren naar een project waarvoor de studenten interieura­rchitectuu­r een project konden maken, stelde Voeren de elektricit­eitstorens voor”, verduideli­jkt Vanmuysen. “Die torentjes zijn niet groter dan 3 meter op 3, maar ze hebben wel vier verdieping­en, of een totale oppervlakt­e van 36 m2. Wie er een B&B of logies van wil maken, moet de oppervlakt­e die voorhanden is volledig gebruiken. Maar wiel wil kan er bijvoorbee­ld ook een uitkijktor­en van maken.”

Ideeën uit Wallonië

In het naburige Waalse dorpje Charneux (gemeente Herve), op een tiental kilometer van Voeren, wordt een toren uit de jaren 30 op dit moment bijvoorbee­ld omgebouwd tot een gîte met atelier voor kunstenaar­s. Dat torentje, dat op de derde verdieping een prachtig panoramisc­h overzicht biedt, wordt er op het einde van het jaar in gebruik genomen. De maquettes van de acht studenten van de architectu­urschool, die werden begeleid door binnenhuis­architecte Carine Maes en docent Alexandre Lilien, zijn sinds vorig weekend te bekijken in AC De Voor. Wie wil, kan er elke dag tijdens de kantoorure­n gaan kijken. Donderdaga­vond zal de gemeentera­ad plaatsvind­en te midden van de maquettes. “Wij hopen dat het project andere architecte­n en inwoners inspireert om iets te doen met zo’n cabine”, besluit Roland Vanmuysen.

“De torentjes maken onlosmakel­ijk deel uit van het landschap

van de Voerstreek”

Huub Broers

burgemeest­er Voeren

 ?? FOTO NICO MEENS ?? De cabine van Sinnich in Teuven, een van de elf torens.
FOTO NICO MEENS De cabine van Sinnich in Teuven, een van de elf torens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium