Het Belang van Limburg

Koor ruilt Latijn voor één keer voor het Hessels

-

Het gereputeer­de Hasseltse Sint-Quintinusk­oor, dat doorgaans Latijnse liederen zingt en zo Gregoriaan­se vieringen opluistert, gaat voor één keer in het Hessels zingen. Ze laten zich daarvoor begeleiden door Willy Claes.

“Van Latijn naar Hessels, dat is een reuzenstap voor ons”, lacht Etienne Joris. Hij is een van de mannen van het SintQuinti­nuskoor, met 103 jaren op de teller de tweede oudste culturele vereniging in Hasselt. Doorgaans zingen de mannen in het Latijn, maar dat is dit jaar even anders. Want voor het eerst herschreef Marco Clerinx, voorzitter van Veldeke Hasselt, kerstliede­ren in het Hasseltse dialect. Het Sint-Quintinus mannenkoor zingt die tijdens zijn kerstconce­rt begeleid door orgelist Rob Dreessen. Voor de uitvoering doet het koor ook een beroep op dirigent Willy Claes, mezzosopra­an Dominique Colémont en enkele zangers die goed vertrouwd zijn met het ‘Hessels’.

Djus és djus

“We wilden dit jaar in ons kerstreper­torium een aantal liederen opnemen die ons publiek nog directer aanspreken”, zegt Etienne Joris. “Al gaan we tijdens de zondagsmis­sen in de kathedraal het Gregoriaan­s zeker niet loslaten. Maar dit folieke gaat niemand ons kwalijk nemen.” “Onder het motto Djus és djus waakte dialectspe­cialist Marco Clerinx over de precisie van ons Hessels. En Willy Claes aarzelde geen moment om het Hasseltse gedeelte van het kerstconce­rt te komen dirigeren. We hopen ook wel dat dit optreden onze ledenwervi­ng een boost kan geven. Want we zijn dan wel gespeciali­seerd in het vocale, maar we excelleren ook in het sociale en het gezellige.”

→ Info: Zaterdag 14 december om 19 uur,

Clarenhof, Guffenslaa­n 43. Inkom 12 euro.

 ?? FOTO RR ?? 103 jaar bestaat het Sint-Quintinusk­oor, het is daarmee de tweede oudste culturele vereniging van Hasselt.
FOTO RR 103 jaar bestaat het Sint-Quintinusk­oor, het is daarmee de tweede oudste culturele vereniging van Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium