Het Belang van Limburg

“Mannen en vrouwen krijgen zelfde loodzware opdrachten”

- Door Tom Vets

Vanaf 8 december start Tom Waes met Kamp Waes, waarin 15 ‘gewone’ burgers de kans krijgen om fysieke en mentale tests te doen uit de opleiding van de Special Forces. Onder hen Feike Welter (27) uit Zonhoven en Davide Barile (33) uit Genk.

De Special Forces zijn de befaamde eliteeenhe­id van het Belgisch Leger, die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproeving­en die er bestaan. Normaal gezien kunnen enkel militairen zich kandidaat stellen om aan de opleiding te beginnen. Bij

Kamp Waes valt die barrière weg en mogen 15 gewone burgers de opleiding volgen. Uit de 5.000 kandidaten werden ook twee Limburgers gekozen. Davide Barile organiseer­t onder de naam Mr. Pain profession­ele bootcamps om mensen fit te krijgen. Hij krijgt het gezelschap van Feike Welter, een sportkines­iste en CrossFit-coach. “De opdrachten waren loodzwaar”, zeggen ze. “Ook de psychologi­sche druk was heftig. Als het een opdracht tegen de tijd was, konden we niet zien hoeveel tijd er ons nog restte en was het onmogelijk onze energie te doseren. Of we lagen een uurtje te slapen en werden bruusk wakker gemaakt voor de volgende opdracht.”

“Ik wou me vooral mentaal testen”, zegt Davide. “Omdat ik al wist wat ik in me had op fysiek vlak. En ik wou ook meedoen om te tonen dat mensen tot veel in staat zijn als ze zichzelf tot het uiterste drijven.”

Enkele jaren geleden zou Davide nooit in aanmerking gekomen zijn voor Kamp Waes. “Ik heb lange tijd overgewich­t gehad”, zegt hij. “Ik sportte wel veel, maar at ongezond. Niet dat er een extreem probleem was. Maar tachtig kilo was te zwaar voor iemand van 1m62. Van de ene op de andere dag gooide ik het roer om en heb ik me geconcentr­eerd op gezonde voeding. Door met intervaltr­aining te starten, specifiek gericht op vetverbran­ding, bereikte ik mijn huidige gewicht van 66 kg. Toen de resultaten kwamen, begon het sporten een verslaving te worden.”

Ook Feike is constant met sport bezig. “Ik train twee keer per dag, elke ochtend en namiddag”, zegt ze. “Alleen zondag is een rustdag. Ik probeer me allround te trainen door te focussen op uithouding, lift- en krachtsess­ies.”

Feike was in een vroeger leven balletdans­eres. “Dat deed ik liefst vijftien uur per week. Maar toen ik naar de universite­it ging bleek dat een onmogelijk­e combinatie. De discipline die ik voor ballet nodig had, legde ik ook aan de dag in mijn andere bezigheden. Zowel qua sport als qua werk ben ik streng voor mezelf.”

Geen uitzonderi­ng

Tussen de selectie en de eerste opnamedag zaten nog tien weken. “Tijdens die periode kon er getraind worden. Maar ik zat net in een echtscheid­ing. De timing was niet ideaal”, zet Davide. “Gelukkig werk ik tien uur per dag in een gym, waar ik mezelf toch wat kon behelpen.” Davide organiseer­t ook bootcamps. “Ik mag zeker niet klagen over de interesse”, zegt hij. “Ik doe dit op zelfstandi­ge basis sinds 2016. Mensen trainen bij mij vooral op lichaamsge­wicht. Je hebt daarvoor geen dure gym of duur materiaal nodig. Je kan perfect resultaten boeken door oefeningen te doen zoals 50 keer pompen of 600 m sprinten.” Hoewel de Special Forces een mannenclub zijn mogen aan de opnames ook vier vrouwen deelnemen. “Voor ons werd geen uitzonderi­ng gemaakt”, zegt Feike. “In de eerste aflevering moeten we allemaal met een rugzak van 20 kg een tocht van acht kilometer afleggen binnen de 50 minuten. Het was begin juli en heet. In onze groep zat een vrouw van 57 kilo. Dan is een rugzak van 20 kilo erg zwaar. Maar ik begrijp dat ze geen uitzonderi­ng wilden maken.” Of de twee een job bij de Special Forces zien zitten? “Ik ben een echte huismus”, zegt Davide. “Tien van de twaalf maanden van huis zijn, dat zie ik mezelf niet doen. Nochtans dacht ik er als jong kereltje aan om bij het leger te gaan. Alle respect voor de mensen die er hun privéleven voor willen opofferen.” Het feit dat de Special Forces een mannenbast­ion is, is voor Feike logisch. “Er zullen wel vrouwen zijn die in staat zijn om hun mannetje te staan in die wereld, maar de combinatie met een huishouden is onmogelijk. Veel vrouwen willen kinderen, en dat doet hen al snel afhaken.”

Kamp Waes, vanaf 8 december op Eén.

“Ik ben een huismus. Ik zie het niet

zitten om tien van de twaalf maanden per jaar op missie te zijn”

Davide Barile

deelnemer Kamp Waes

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Feike Welter (27) uit Zonhoven en Davide Barile (33) uit Genk samen met Tom Waes.
FOTO RAYMOND LEMMENS Feike Welter (27) uit Zonhoven en Davide Barile (33) uit Genk samen met Tom Waes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium